Tiltale mod 24-årig aarhusianer: Trænede til terror i Somalia

Sagen mod den 24-årige bygger i høj grad på beviser fra britisk politi.

En 24-årig mand fra Aarhus er tiltalt for at have modtaget terrortræning af al-Shabab i Somalia.Tidligere er mandens fætter idømt fire års fængsel i retten i Esbjerg. Arkivfoto. (© DR Nyheder)

En 24-årig mand fra Aarhus risikerer op til ti års fængsel for at have støttet terror-organisationen Al-Shabaab i Somalia.

Retssagen mod ham begynder i retten i Aarhus i dag, og anklager Dorthe Lysgaard fra Østjyllands Politi mener, at den tiltalte var en del af den somaliske terroristgruppe i halvandet år.

- I den sammenhæng har han modtaget træning. Både våbentræning og i det hele taget ladet sig oplære til at begå terrorhandlinger, siger Dorthe Lysgaard om anklageskriftet mod den unge mand.

Den 24-årige nægter sig skyldig, oplyser hans forsvarer Michael Juul Eriksen.

Tre dræbt, tre dømt

En stor del af bevismaterialet er samlet sammen af det britiske politi, som har efterforsket en gruppe på syv stærkt religiøse unge i Manchester.

Tre af de unge er dræbt i kamp i Syrien, to er fængslet og dømt i England og én fik fire års fængsel ved retten i Esbjerg i marts. Tilbage er den 24-årige, der skal i retten i Aarhus i dag.

Han har siddet varetægtsfængslet siden januar 2017, og i løbet af retssagen skal to betjente fra en britisk antiterror-enhed vidne.

- Derovre har man samlet en masse hændelser, der langt hen ad vejen består af chat- og sms-korrespondance, men også rejser til forskellige steder, siger Dorthe Lysgaard.

Ifølge BBC og andre britiske medier blev den tiltalte født i Danmark af somaliske forældre, men siden flyttede familien til Manchester, hvor han blev kendt i muslimske kredse for at kunne koranen udenad som 13-årig.

Søstre blev IS-brude

Han kom for alvor i medierne, da hans to yngre søskende i 2014 stak af til Syrien for at blive gift med IS-soldater.

Men ifølge politiet var han allerede på det tidspunkt i Somalia for at hjælpe Al-Shabaab, og han kom først hjem i januar 2015.

Da han kom tilbage til Europa i 2015, var han ikke længere velkommen i Storbritannien, fordi myndighederne mente, han udgjorde en sikkerhedsrisiko.

I stedet slog han sig ned i Danmark, hvor han til de britiske mediers undren gik frit omkring.

BBCs program Newsbeat var endda i Aarhus, hvor de talte med både den 24-årige, borgmester Jacob Bundsgaard (S) og med Oussama el-Saadi fra Grimhøjmoskeen - fordi den 24-årige kom i moskeen i nogle uger.

BBC kunne også oplyse, at den danske efterretningstjeneste holdt øje med den 24-årige. Men først i januar 2017 blev han anholdt, og han har været varetægtsfængslet lige siden.

Koranen som rekrutteringsværktøj

Den tiltalte har optrådt på nettet. Ikke med våben i hænderne, men derimod med koranen, som han er internationalt kendt for at være god til at recitere.

Professor Jytte Klausen fra Brandeis University ved Boston har studeret international terrorisme i 15 år, og hun er ikke overrasket over, at det er en meget koran-kyndig, der står anklaget.

- Det er ikke ukendt, at vi ser unge mennesker med den baggrund blive dem, der rekrutterer andre unge. Kyndigheden giver dem status, og status er meget vigtigt for at være indenfor i de her grupper, siger hun.

I sagen mod den 24-årige er han blandt andet anklaget for at have stået for koranundervisning og fungere som imam i Al-Shabaabs områder.

Og det er en vigtig rolle at have, siger Jytte Klausen.

- Det er bestemt ikke uskyldigt. Det er nærmest en slags politisk propaganda, og det har meget lidt at gøre med, hvad en almindelig imam vil sige i moskéen til fredagsbønnen.

Den 24-åriges yngre tvillingesøstre rejste til Syrien for at blive gift med IS-soldater.

- De er meget kendte internationalt for deres propaganda på Twitter, som de brugte for at få andre unge kvinder til at rejse til Syrien. Til at overbevise dem om hvor smukt det var at blive gift med en hellig kriger i Syrien.

Efter ankomsten til Syrien er de to søstre blevet IS-enker, men de er - så vidt vides - stadig i Syrien.

Tæt gruppe sikrer mod afsløring

Det er den 24-åriges fætter, der blev idømt syv års fængsel i England. Og de andre medlemmer af gruppen fra Manchester var den 24-åriges venner og skolekammerater.

Det er også meget typisk, forklarer Jytte Klausen.

- Det er kriminelle ting, de vil i gang med. Og der er det vigtigt at have nogen med, som ikke vil gå til politiet og snakke om det. Derfor er det godt at have søstre, fætre og skolekammerater involveret i den her tætte gruppe, siger hun.

- De skaber en gruppe omkring sig, hvor de er afhængige af hinanden. Det bliver en mur mod at blive opdaget.

Der falder dom i slutningen af juni.

Facebook
Twitter