Tiltalte drenge i Ry-sagen løsladt

Tiltalte for benzinoverfald bliver løsladt nu, hvor retssagen er tæt på afslutning.

De fire tiltalte drenge på 15 og 16 år er i dag løsladt, indtil dommen afsiges. De fire tiltalte og den forurettede gik alle på Mølleskolen i Ry. (ARKIVFOTO) (Foto: © Tor Birk Trads, Scanpix)

De fire drenge på 15 og 16 år, der er tiltalt for grov vold efter et benzinoverfald på en skolekammerat, er løsladt, indtil dommen afsiges.

De tiltalte har siddet varetægtsfængslet siden februar, men bliver altså løsladt af retten i Horsens, nu hvor retssagen er ved blive afsluttet.

Anklager Anne Holm Christensen har i dag fremlagt sin påstand om, at de fire tiltalte bør dømmes for at have udøvet grov vold i forening.

Anklageren ønsker halvandet års fængsel til alle fire - heraf seks måneders ubetinget fængsel.

- De skal dømmes i forening. De har været nøjagtig lige meget med og lige gode om det. Hovedmanden er ikke mere skyldig end de andre, de har alle vidst det, og ingen har forsøgt at stoppe det på nogen måde, sagde anklageren i sin procedure.

Udover fængselsstraffen til de unge tiltalte, ønsker anklageren, at de fire drenge kommer under kommunalt tilsyn i to år og i misbrugsbehandling, selvom ingen af de tiltalte mener, at de har misbrugsproblemer. Under retssagen har det været fremme, at de tiltalte røg hash.

Anklageren lagde vægt på, at der er foregået grov vold i straffelovens forstand, fordi der er brugt en benzinbombe.

- En molotovcocktail er et fuldstændigt uforudsigeligt våben. De (de tiltalte red.) kan for eksempel ikke bare sige, at det kun skulle ramme ham (forurettede red.) lidt. Det er et fuldstændig ukontrolleret våben, lød argumentet.

Hun lagde også vægt på, at ingen var trådt tilbage eller havde advaret den forurettede, da det stod klart, at benzinflasken var taget med til konfrontationen med ofret.

Michael Juul Eriksen er forsvarer for den dreng, som de andre har peget på som den, der medbragte molotovcocktails, og en siger, at det var denne dreng, der kastede benzinflasken. Men forsvareren mente ikke, at det er bevist, at hans klient kastede flasken med forsæt.

Juul Eriksen sagde, at hans klient kun medbragte den for at skræmme.

- Min klient siger, at han ikke kaster den, men taber den. Han siger, at han har været med til at lave de her molotovcocktails, og at han holder dem. De andre underspiller deres rolle for at prøve at gå fri, men deres chat siger klart, at de har vidst det, fremførte han.

Michael Juul Eriksens klient har erkendt at have overtrådt våbenloven ved sammen med en af de andre at være i besiddelse af et baseballbat, og forsvareren mente, at maksimalt tre måneders ubetinget fængsel var passende i forhold til den tiltaltes unge alder. Han afviste også behov for misbrugsbehandling.

Forsvareren for en af de andre tiltalte, Jytte Storgaard, mente ikke, at anklageren havde bevist, at hendes klient og de øvrige tiltalte havde ønsket andet end at skræmme med benzinflaskerne.

- Hvis der skal dømmes, må den ubetingede del være udmålt i den tid, de har siddet varetægtsfængslet nu. Min klient skal på efterskole og videre med sit liv, sagde hun.

Der ventes dom i sagen torsdag.