Tivoli Friheden holder stille åbning efter dødsulykke: Vigtig markering, mener psykologer

Nødvendigt at give plads til sorgen, når forlystelsesparken genåbner, siger krisepsykologer

I eftermiddag genåbner Tivoli Friheden efter den ulykke, der kostede en 14-årig pige livet i torsdags. Det bliver en stille åbning, hvor boder og forlystelser endnu er lukkede, mens man kan samles og mindes efter ulykken. (ARKIVFOTO) (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Ritzau Scanpix)

Publikum kan igen komme i Tivoli Friheden i dag. Men det bliver en onsdag eftermiddag i den aarhusianske forlystelsespark, hvor boder og forlystelser er lukket, og musikken er slukket.

Til gengæld bliver der lejlighed til at samles og mindes efter den tragiske ulykke, der kostede en 14-årig pige livet i Friheden i torsdags.

- Det kan være, at nogle af dem, som var her i torsdags, har brug for at komme på besøg i parken igen, uden at der er larm og forlystelser, der kører og spiller, har direktør Henrik Ragborg Olesen forklaret.

Spørger man gymnasieelev Viktor Fynboe Madsen, som DR Nyheder mødte foran den lukkede forlystelsespark, så er det en god idé.

- Det er det rigtige for dem at gøre, siger han.

- Det er en stor tragedie, der er sket. Så man kan ikke bare gå ind, som om intet er sket. Man skal mindes det, så vi kan komme videre alle sammen.

Vigtigt genbesøg for vidner

Den pointe er Heidi Frølund Pedersen, der forsker i krisepsykologi på Aarhus Universitet, helt enig i.

- Det er rigtigt godt, at de skaber det rum til at markere, at der er sket noget voldsomt, siger hun.

Hvis der er vidner til ulykken, der får chancen for at se ulykkesstedet igen, er det vigtigt, at det kan foregå i fred og ro.

- Det kan være voldsomt for nogle vidner igen at komme ind og se det. Nogle vil have det, de har set, kørende inde i hovedet, men at genbesøge det kan for nogle være en måde at deale med det, de har oplevet, siger Heidi Frølund Pedersen.

Ifølge krisepsykolog Michael Bruun fra Falck Healthcare kan det være vigtigt for øjenvidner at se ulykkessteder igen og få styr på hændelsesforløbet.

- Vi ved ikke præcist, hvordan vi vil reagere, når vi kommer tilbage til et sted, hvor der er sket noget forfærdeligt, så derfor er det vigtigt, at vi får lov til at gøre det i et stille og roligt tempo. At man har lov til at reagere og ikke skal tage sig sammen, men kan give frit løb for følelserne, siger han.

- Så man får snakket om noget, man ikke ville få snakket om, hvis det var en dag, hvor tivoli kørte for fuld udblæsning.

Ceremoni ramme for sorg

Der vil også blive tændt lys ved Cobraen, den forlystelse, hvor ulykken skete.

Og den form for ceremoni giver en klar ramme for sorgen og de følelser, de besøgende står med, selvom de ikke direkte var involveret i ulykken den dag, mener Heidi Frølund Pedersen.

- Det bliver markeret, at det her er sket. Det er alvorligt, så det stopper vi op ved i stedet for at skynde os videre. Men en ceremoni slutter også igen, og vi har givet det et rum, vi kan gå ud af, så hverdagen går videre. Det er også en vigtig del af helingen, siger Heidi Frølund Pedersen.

Tivoli Friheden vil i dag være åben fra 14 til 18. (Foto: Mikkel Berg Pedersen © Ritzau Scanpix)

Det er vigtigt, at de besøgende til den stille åbning i Tivoli Friheden er opmærksomme på, at der formentligt er mennesker til stede, der har voldsomme følelser på spil, siger Michael Bruun.

- Man skal tage hensyn til de berørte. Man skal ikke filme folk, der er meget berørte, eller forstyrre dem, der har brug for at lægge en blomsterbuket eller holde om hinanden. Man skal have respekt for, at de mennesker sørger over noget, de skal have fred og ro til.

Skete også i Field's

Faktisk ville Michael Bruun, når han bliver sendt ud som krisepsykolog, anbefale en stille åbning som den, Tivoli Friheden vil lave, efter en voldsom hændelse. For der er behov for at få håndteret indtrykkene, før man kan vende tilbage til normalen. Det kræver en stille og rolig start.

- Det gjorde vi også i Field’s, hvor medarbejderne fik nogle timer for dem selv, hvor de kunne gå rundt i centret og snakke. Hvor de kunne koncentrere sig om dem selv så at sige – før de skulle tage imod gæster i butikscentret igen.

Selv hvis de ikke har været tæt på ulykken, så tror Michael Bruun, at besøgende i Friheden vil blive påvirket af stemningen.

- Vi bliver mindet om, at der kan ske noget forfærdeligt, men det betyder også noget, at vi kan se, at der bliver taget hånd om de mennesker, der har oplevet det forfærdelige. Den omsorg giver også en tryghed.

Den stille åbning af Tivoli Friheden foregår mellem 14 og 18 i dag, før forlystelsesparken åbner som normalt torsdag. Cobraen, hvor ulykken skete, er taget permanent ud af drift, selvom stålkonstruktionen står endnu.