Tømrerelever desperate efter praktikpladser: Kun 80 ud af 450 virksomheder tager elever ind

Hver sjette på Aarhus Techs tømreruddannelse er uden en ordinær praktikaftale.

Hver sjette elev på Aarhus Techs tømreruddannelse har ikke en praktikaftale. (Arkivfoto). (© colourbox)

Mens byggebranchen skriger efter arbejdskraft, leder flere elever på Aarhus Techs tømreruddannelse stadig forgæves efter praktikpladser.

Hver sjette på Aarhus Techs tømreruddannelse er uden en ordinær praktikaftale, viser uddannelsernes fælles praktikportal, EASY-P.

En af dem, der forgæves leder efter en praktikplads, og som nu i stedet går rundt som skolepraktikant, er 21-årige Thomas Kingo.

- Det virker lidt dumt. Jo flere lærlinge firmaerne tager, jo større kan man gøre firmaet og tjene flere penge og i sidste ende få en bedre svend. Så det, synes jeg, er træls, selvfølgelig, lyder det.

I Aarhus Kommune er der omkring 450 tømrervirksomheder, men kun 80 af dem tager imod elever, selvom 150 tømrervirksomheder ellers er godkendt til at tage elever.

Det er ikke godt nok, mener tømrermester og formand for uddannelsesudvalget hos Aarhus Tech Thomas Kjær Rasmussen. Han mener, det kan få konsekvenser i fremtiden.

- Det er skræmmende. Det får jo den betydning, at vi om nogle år kommer til at stå med en kæmpe mangel på udlærte tømrersvende. Det er noget lort - for at sige det på godt jysk, siger han.

Også uddannelseskonsulent hos 3F Morten Lehmann, mener, det er kritisabelt.

- Vi kan ikke være bekendt, at der er så mange, der ikke bliver taget i uddannelsesansvar, mener han.

Ikke alle elever har de rette kvalifikationer

Problemet er, at nogle af eleverne ganske enkelt ikke er kvalificerede nok til at komme ud på en arbejdsplads, mener tømrermester og medlem af Aarhus Tømrerlaug John Skjold Pedersen. Han peger på, at det at være håndværker i dag kræver mange forskellige kvalifikationer.

- Der er rigtig mange finesser i det; man skal kunne læse og skrive og sætte sig ind i de opgaver, der bliver lagt frem for én, siger han og fortsætter:

- Der er rigtig meget teknik og rigtig meget, der skal læses og gøres for at kunne leve op til de krav, der stilles i dag. Det kunne måske være en af årsagerne til, at der går nogle stykker tilbage på skolerne, som ikke får en praktikplads, siger han.

Men ifølge formanden for uddannelsesudvalget hos Aarhus Tech Thomas Kjær Rasmussen er det ikke elevernes faglighed, der er problemet.

- Det tror jeg ikke helt på. Der kan selvfølgelig være nogle få, der falder igennem.

Bøder til virksomheder, der ikke lever op til ansvar

Virksomheder, der ikke lever op til deres ansvar for at uddanne ny arbejdskraft, er siden nytår blevet straffet med en årlig bøde på 27.000 kroner per manglende elev. Bøderne er en del af den trepartsaftale, der er indgået mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter.

Men ifølge Thomas Kjær Rasmussen virker bøderne tilsyneladende ikke.

- Der er blevet pålagt de her bøder til virksomheder, der ikke lever op til deres potentiale for at tage imod elever. Men de betaler jo bare bøderne, siger han.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen fra Venstre, der er en af mændene bag trepartsaftalen, mener ikke, det er godt nok, at 80 virksomheder står alene om at uddanne fremtidens tømrere i Aarhus.

- Det synes jeg, er mangel på solidaritet. Jeg synes, de virksomheder, store som små, skal gøre en ekstra indsats, når det går så godt i det danske samfund, for at uddanne nogle flere, siger han.

Antallet af elever, den enkelte virksomhed er forpligtiget til at tage, bliver opgjort efter virksomhedens størrelse og antallet af ansatte. Mens ministeren opfordrer til at tage skeen i den anden hånd, understreger han også, at det er første år, der bliver givet bøder, så det er endnu for tidligt at sige, om de virker eller ej.

Kun 80 ud af 450 tømrervirksomheder i Aarhus tager imod elever. (© colourbox)

- Det er først nu, virksomhederne kommer til at betale. Så der er nogle, der kommer til at mærke det økonomisk nu. Det håber jeg gør, at der er flere, der opretter praktikpladser. Ellers må vi overveje, hvad der ellers kan tages af yderligere politiske initiativer, siger han.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen er også godt tilfreds med den aftale, der er blevet lavet - og han håber, at det sammen med et politisk pres kan få flere unge mennesker ud i virkeligheden.

- Det er jo hovedrystende at se, at der er så mange, der ikke tager nogen i praktik, når nu der er brug for dem, siger han.