Tørken er perfekt for druerne: Vinavlere kan måske skåle i rekordhøst

Landmænd frygter tørkeramt høst, men vinproducenter kan få rekordudbytte.

Mens de fleste markafgrøder lider i sommertørken, har vinstokkene hos de danske vinavlere det helt forrygende.

Aldrig har vinhøsten tegnet bedre end i år.

Masser af sol og varme på de helt rigtige tidspunkter har skabt flere og flottere druer med mindre syre og større sødme, fortæller vinavler Simon Hedegaard i Skødstrup.

- Vi er startet fuldstændigt forrygende. Stokkene er blomstret en måned før de plejer. Det er tørvejr, og der er ingen sygdomme ved stokkene, siger han.

Hos Kim Madsen i Kolding tegner høsten også godt.

- Det er helt fantastisk. Vi oplever jo en vækst, som vi aldrig har set lignende. Vi kommer til at lave verdens bedste vine i år, siger han.

Den gode start og tidlige blomstring rykker vinhøsten frem med mindst 14 dage. Det betyder, at druerne kan høstes før den normalt fugtigste del af efteråret.

- Vi har jo fået helt sydlandske temperaturer. Og vinstokke kan jo godt lide varme. Det har betydet, at vi både får nogen rigtigt sunde planter og rigtigt store mængder, siger Kim Madsen.

Simon Hedegaard glæder sig over udsigten til en tidlig høst og særdeles velsmagende druer.

- Det er nogle dejligt modne druer, hvor skindet har al den garvesyre, det skal have. Godt med farve og sukker i druerne og en lav syre, som giver en mere behagelig frugt, siger Simon Hedegaard, der laver både hvid- og rødvin på sine druer i Skødstrup.

Særligt gode rødvine

Udsigten til en fin høst er det generelle billede blandt danske vinavlere, siger næstformand i Foreningen Dansk Vin Hans Neergaard Münter fra Ryomgård.

- Det kunne godt blive en rekordhøst. Får vi lidt vand nu, vil det virkeligt gavne. Men alt i sol og måne tegner til et rigtigt godt høstår, vurderer Hans Neergaard Münter.

- Det bliver især en fin produktion af fine og fyldige danske rødvine i år. Røde vine i Danmark har trange kår, hvis der ikke er sol og varme - men det er der jo i år, siger han.

Det er vinstokkene på etablerede marker med et dybtgående rodnet, der nyder fuld gavn af solen og varmen, men på marker med relativt nyplantede vinstokke er der problemer.

- Tørken lige nu rammer især nye unge planter, der ikke har etableret et dybt rodnet. Mine egne vinplanter er tre-fire år gamle, og jeg kan se, at de unge planter lider nu i tørken. Jeg tror, at de bliver slået mindst et år tilbage i denne sommer, siger Hans Neergaard Münter.

Hvepse kan også vise sig at gøre et indhug i høsten sidst på sommeren.

Facebook
Twitter