Tommy anker dom for at rejse til Syrien: "Lidt absurd at jeg skal i fængsel"

Tommy Mørck rejste til Syrien for at bekæmpe IS. Han mener ikke, han har gjort noget galt.

Seks måneders fængsel for at rejse til Syrien for at kæmpe imod Islamisk Stat (IS).

Det er den straf, Tommy Mørck mandag har fået, for at have opholdt sig i et konfliktområde i Syrien uden at have fået myndighedernes tilladelse.

Den 39-årige aarhusianer fortæller til DR Østjylland, at han vil anke dommen til landsretten.

- Vi går videre med sagen. Derfor er jeg egentlig også lidt glad for den dom, der er kommet nu. For havde jeg fået en mindre straf – for eksempel en måneds betinget fængsel – så er der ikke så mange, der ville være interesseret i at følge med i, hvad der foregår, siger han.

- Hvis der ikke er nogen, der vil følge med, så har jeg ikke nogen, der gider lytte til min kritik af både den lov, men også generelt den måde, vi fører lovgivning på i Danmark.

Billedet er fra dokumentaren "Forbryder eller frihedskæmper?" på DR, hvor man blandt andet fulgte Tommy Mørck. (© dr)

Dommen var ventet

Tommy Mørck er som den første dansker kendt skyldig i at have brudt loven om forbud mod indrejse eller ophold i visse konfliktområder, som trådte i kraft 30. september i 2016.

Mellem november 2016 og marts 2017 rejste han nemlig ind i Raqqa-provinsen i Syrien op til 25 gange for at kæmpe mod IS.

- Der er ikke noget overraskende i dommen. Alligevel følelse det lidt mærkeligt, fordi jeg ved jo godt, at jeg sandsynligvis har brudt en lov – dommerne mener så, at jeg helt sikkert har brudt en lov – men jeg mener jo ikke, jeg har gjort noget forkert.

- Derfor er det lidt absurd at forestille sig, at jeg nu skal i fængsel.

Kritisk over for lov

Loven blev indført i 2016, så den danske stat havde mulighed for at retsforfølge danskere, der rejste til konfliktzonen i Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. Det er dog kun Tommy Mørck, der er blevet dømt efter loven, selvom han kæmpede imod IS som en del af den kurdiske folkemilits YPG.

- Det er interessant, at den har eksisteret i næsten to år, og jeg er den eneste, der er sigtet efter den, og den blev ikke lavet for at ramme folk som mig. Så man kan også diskutere, hvor brugbar eller effektiv loven egentlig er. Det er det, der er det absurde i loven.

- Den blev lavet med et relativt specifikt formål, selvom jeg også synes, det formål er forkert. Et liberalt land som Danmark skal ikke fortælle sine borgere, hvor de må være i udlandet. Det må være det pågældende lands ret til at bestemme, hvor andre udefra må være, siger Tommy Mørck.

Hans forsvarer argumenterede for frifindelse ved retsmødet i tirsdags. Hun sagde blandt andet, at den danske lovregel udgør et uforholdsmæssigt stort indgreb i borgernes ret til at bevæge sig, hvor de vil, hvilket ellers er garanteret dem i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og i en FN-konvention.

Der er en strafferamme på op til seks års fængsel for at rejse ind eller opholde sig i et konfliktområde uden at have fået myndighedernes tilladelse.