Tommy kæmpede mod IS i Syrien: Anklager kræver mindst et halvt års fængsel

Tommy Mørck fra Aarhus er den første dansker, der er tiltalt for at have opholdt sig i en konfliktzone uden myndighedernes tilladelse.

Tommy Mørch sagde før retssagen, at han ikke fortryder sit ophold i Syrien. (© Dr Østjylland)

39-årige Tommy Mørck fra Aarhus bør straffes med ubetinget fængsel på mellem seks og otte måneder, fordi han opholdt sig i et konfliktområde i Syrien uden at have fået myndighedernes tilladelse.

Det står klart, efter sagen tirsdag blev behandlet ved Retten i Aarhus.

Advokaturchef Jacob Balsgaard Nielsen mener ikke, det er en formildende omstændighed, at den tiltalte var rejst til Syrien som en del af den kurdiske folkemilits YPG, der kæmpede imod Islamisk Stat.

- Jeg forholder mig til den regel, der er. Den går ud på, at man ikke må opholde sig i det område, og det er det, sagen drejer sig om. Hvis man er der uden at have en tilladelse, er der efter min opfattelse et grundlag for at kunne dømme, siger Jacob Balsgaard Nielsen.

25 rejser til Raqqa-provinsen

Tommy Mørck er den første dansker, der er anklaget for at have opholdt sig i et konfliktområde uden myndighedernes tilladelse.

Anklagemyndigheden anførte, at han mellem 3. november 2016 og 17. marts 2017 rejste ind i Raqqa-provinsen i Syrien op til 25 gange. Det er et brud på loven om forbud mod indrejse eller ophold i visse konfliktområder, som trådte i kraft 30. september i 2016.

Modsat anklageren går Tommy Mørck efter at blive frifundet, men både han og anklageren må vente lidt på sagens afslutning. Der falder nemlig først dom 4. juni.

- Jeg har ventet rigtig længe, så det er ikke fedt, men på den anden side sender det et signal om, at dommeren og lægdommerne vil kigge lidt nærmere på lovgivningen, bestemmelserne og på, hvorfor vi overhovedet har fået denne lov, siger den tiltalte.

- Det er et lidt positivt tegn, for de kunne også bare have brugt ti minutter, og så fik jeg en straf.

Forventer at blive straffet

Tommy Mørcks forsvarer havde flere argumenter for frifindelse ved tirsdagens retsmøde. For eksempel det, at den danske lovregel udgør et uforholdsmæssigt stort indgreb i borgernes ret til at bevæge sig, hvor de vil, hvilket ellers er garanteret dem i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og i en FN-konvention.

Det har været en bevidst taktik, fortæller Tommy Mørck.

- Jeg har erkendt, at jeg nok bliver kendt skyldig og får en straf. Derfor skal vi bruge sagen til at få gjort opmærksom på, om vi lovgivningsmæssigt er på vej et sted hen i Danmark, hvor vi ikke har lyst til at være. Når vi begynder at snakke om brud på menneskerettigheder, synes jeg, vi er på vej et sted hen, hvor vi ikke har lyst til at være, forklarer han.

Hvis Tommy Mørck kendes skyldig, risikerer han op til otte måneders fængsel. Det er dog ikke en straf, der bekymrer ham.

- Jeg har sat livet på spil i Syrien, for det jeg tror på, så seks til otte måneders fængsel er ikke noget, der afskrækker mig.

Billederne her er fra dokumentaren "Forbryder eller frihedskæmper?" på DR. (© dr)

Den 39-årige aarhusianer erkendte overfor DR før retssagen, at han formentlig er skyldig.

- Det distrikt, som er ulovligt i Syrien, har jeg højst sandsynligt været i, men jeg vidste det jo ikke selv. Jeg havde hverken kort eller gps med. Det var midt ude i ørkenen, der var ikke nogen distriktsgrænser eller byskilte, og hvis der havde været, var de på arabisk, som jeg ikke kan læse, siger han til dr.dk.

- Jeg har sandsynligvis brudt loven, men jeg aner ikke, om jeg har, hvornår og hvor tit, sagde Tommy Mørch.

Der er en strafferamme på op til seks års fængsel for at rejse ind eller opholde sig i et konfliktområde uden at have fået myndighedernes tilladelse.

Facebook
Twitter