Tommy rejste til Syrien for at kæmpe mod IS: Nu skal han seks måneder i fængsel

Tommy Mørck fra Aarhus er som den første dansker kendt skyldig i at opholde sig i en konfliktzone uden myndighedernes tilladelse.

39-årige Tommy Mørck fra Aarhus er blevet idømt seks måneders ubetinget fængsel for at have opholdt sig i et konfliktområde i Syrien uden at have fået myndighedernes tilladelse.

Det står klart, efter der for kort tid siden faldt dom i sagen ved Retten i Aarhus.

Tommy Mørck er den første dansker, der har været anklaget for at have opholdt sig i et konfliktområde uden myndighedernes tilladelse. Anklageren ønskede ham idømt ubetinget fængsel på mellem seks og otte måneder.

Anklagemyndigheden anførte, at Tommy Mørck mellem 3. november 2016 og 17. marts 2017 rejste ind i Raqqa-provinsen i Syrien op til 25 gange. Det er et brud på loven om forbud mod indrejse eller ophold i visse konfliktområder, som trådte i kraft 30. september i 2016.

I den periode var Tommy Mørck rejst til Syrien, hvor han som en del af den kurdiske folkemilits YPG kæmpede imod Islamisk Stat.

Gik efter frifindelse

Hans forsvarer havde flere argumenter for frifindelse ved retsmødet i tirsdags. For eksempel det, at den danske lovregel udgør et uforholdsmæssigt stort indgreb i borgernes ret til at bevæge sig, hvor de vil, hvilket ellers er garanteret dem i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og i en FN-konvention.

Den 39-årige aarhusianer erkendte dog over for DR før retssagen, at han formentlig var skyldig.

- Det distrikt, som er ulovligt i Syrien, har jeg højst sandsynligt været i, men jeg vidste det jo ikke selv. Jeg havde hverken kort eller gps med. Det var midt ude i ørkenen, der var ikke nogen distriktsgrænser eller byskilte, og hvis der havde været, var de på arabisk, som jeg ikke kan læse, sagde han til DR Østjylland.

- Jeg har sandsynligvis brudt loven, men jeg aner ikke, om jeg har, hvornår og hvor tit, sagde Tommy Mørch.

Der er en strafferamme på op til seks års fængsel for at rejse ind eller opholde sig i et konfliktområde uden at have fået myndighedernes tilladelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk