Tommy rejste ud for at kæmpe mod IS: Nu er han tiltalt

Tommy Mørch fra Aarhus rejste til Syrien for at deltage i væbnede kampe, uden at have fået tilladelse først.

Billederne her er fra dokumentaren "Forbryder eller frihedskæmper?" på DR.

Statsadvokaten vil have 39-årige Tommy Mørch fra Aarhus fængslet for at have opholdt sig i konfliktområder i Syrien, uden at have fået forudgående tilladelse fra de danske myndigheder. Sagen er den første af sin slags herhjemme.

Anklageskriftet beskriver op mod 25 rejser til Syrien, hvor aarhusianeren rejste ud for at kæmpe sammen med den kurdiske bevægelse YPG mod Islamisk Stat.

Det er et brud på loven om forbud mod indrejse eller ophold i visse konfliktområder, som trådte i kraft 30. september i 2016.

Tommy Mørch erkender at bryde loven

Et lovbrud, Tommy Mørch erkender at have begået. Han er stærkt kritisk over for loven, for han mener ikke, hans frihed skal begrænses.

- Jeg synes ikke, det er den danske regerings opgave at forbyde indrejse i andre lande. Det må være de pågældende landes lov, der gælder der. Ifølge Syrisk lov er det også forbudt at rejse ind i landet, og jeg ville synes, det var nederen at skulle forfølges i det syriske retssystem, men det ville jeg forstå. Jeg kan ikke se, hvorfor Danmark skal blande sig, siger han.

Forbuddet skal mindske trusler mod landets sikkerhed

PET vurderer, at mindst 135 personer er eller har været udrejst fra Danmark til Syrien eller Irak, og at de udrejste primært tilslutter sig militant islamistiske grupper, alt overvejende ISIL. Det er PET’s vurdering, at knap halvdelen er vendt tilbage, og at der blandt de hjemvendte er personer, der kan udgøre en terrortrussel.

Da indrejseforbuddet trådte i kraft, sagde justitsminister Søren Pind (V), at det skulle ramme folk, der kæmper for terrororganisationer.

- En af de mest alvorlige trusler mod vores sikkerhed er personer, som rejser til f.eks. Syrien eller Irak og kæmper for terrororganisationer. De kommer hjem med viljen og evnen til at gøre os ondt. Nu bliver det strafbart at opholde sig i de meget farlige områder, hvor IS kæmper, medmindre politiet giver tilladelse. Med indrejseforbuddet fortsætter vi den hårde linjer overfor terror og gør det nemmere at straffe fremmedkrigere, lød det.

YPG, som Tommy Mørch har kæmpet for, er søsterorganisation til PKK, der er på EU's terrorliste. Men Tommy Mørch mener ikke, han udgør en trussel.

- Jeg har været hjemme i ti måneder, og jeg har været inde og snakke med lokalpolitiet i Aarhus to gange. Det er alt, jeg har hørt fra myndighederne. Hvis den danske regering reelt var vildt bange for, at jeg skulle gøre noget forkert, forbudt eller forfærdeligt herhjemme, synes jeg, de skulle være gået længere med at varetægtsfængsle mig, få en militærpsykolog til at undersøge, om der er noget at komme efter.

Den rodløse mand fandt værdi i at kæmpe

Tommy Mørch beskriver sig selv som en lidt rodløs mand, som har gået et par år på universitet, har læst til lærer, og altid har været meget politisk aktiv.

- Jeg har altid haft en stor interesse i, hvad der foregår i samfundet – både i det danske og i verdenssamfundet. Også politisk. Jeg har altid prøvet at finde en måde, hvorpå jeg kunne få ændret nogle ting for det bedre for folk.

Han har blandt andet været med i startfasen af opbyggelsen af det politiske parti Alternativet, fortæller han.

- Der var sindssygt meget snak, og så blev jeg meget desillusioneret. Og tænkte: ”Jeg skal finde et sted, hvor jeg kan gøre noget, der gør en reel forskel her og nu”.

Der er også stor forskel på at være aktiv i Alternativet og på at rykke ind i væbnet kamp i Syrien?

- Er der det? Værdierne er meget de samme, vi snakker om ligestilling mellem kønnene og etniciteter, vi snakker om direkte demokrati osv, siger han.

Ifølge Tommy Mørch har han ikke selv slået nogen ihjel i væbnet kamp, men han har stået midt i kampene flere gange.

- Jeg har kun én gang været i en situation, hvor jeg kunne besvare ild. Det var mere for at få fjenden til at trække sig, siger han.

Sagen skal afgøres af en dommer og to domsmænd i Aarhus. Der er endnu ikke fastsat en dato på, hvornår sagen mod Tommy Mørck kommer for Retten. Strafferammen går på op til seks års fængsel.