Træer skal kompensere for flyrejsen: 'Det er urealistisk at sige til folk, at de må ikke flyve fra i morgen'

Det er muligt at plante træer for at kompensere for flyrejsens CO2, men man skal også flyve mindre, siger tænketank.

Medarbejdere fra flere virksomheder og lokale borgere håndplanter deres træer i Greve Folkeskov ved indvielsen. Skoven samarbejder med Growing Trees Network Foundation . (Foto: Growing Trees Network)

Har du dårlig samvittighed over den store mængde CO2, du var med til at udlede, da du fløj til Thailand i sommerferien?

Så vil en ny virksomhed hjælpe med at kompensere for CO2-udledningen og rense samvittigheden ved flyrejser. Det vil de gøre ved at sælge dig træer.

Det fortæller Martin Sundstrøm, som har stiftet Renflyrejse.dk.

Her kan køberen indtaste sin rejse og få et estimat på, hvor mange træer det kræver at få ren samvittighed.

- Hvor mange træer skal jeg plante for at kompensere en flyrejse til New York for eksempel. Derefter kan du vælge at købe nogle træer gennem vores webshop, så køber vi træerne gennem Growing Trees, der planter dem i deres projekter, siger han.

Det nye selskab har allieret sig med den selvejende institution Growing Trees Network Foundation, som én gang i kvartalet vil plante de træer, der er blevet solgt.

Den pragmatiske løsning

Det skal hjælpe på samvittigheden, men målet er samtidig at skabe større bevidsthed om, hvor meget flyrejser egentlig forurener.

Træplantning ved indvielsen af Hadbjerg Folkeskov i Favrskov Kommune i 2015. (Foto: Growing Trees Network Foundation)

- Det er ikke realistisk at sige til folk, at du må ikke flyve fra i morgen. Jeg forsøger at være pragmatisk, så dem, der har lyst til at gøre noget, bliver bevidste om, at det her kan man gøre, og de bliver bevidste om, at de forurener. Derigennem tror jeg, at vi kan lave en langsom adfærdsændring, siger Martin Sundstrøm.

Træer solgt gennem Renflyrejse.dk vil blive plantet i en af de fem skove, Growing Trees Network Foundation er ved at etablere. Det er blandt andet i Hinnerup i Favrskov Kommune.

Man skal også flyve mindre

Det kan godt lade sig gøre at kompensere for en flyvetur ved at plante træer.

Træerne kan nemlig med tiden optage den CO2, som man har været med til at udlede på flyrejsen.

Men det kræver, at flere betingelser er opfyldt, fortæller Henrik Gudmundsson, der er seniorkonsulent i den grønne tænketank Concito.

- I princippet kan man godt, men der er meget forskel på træer, træplantningsprojekter og skove. Man kan derfor ikke sige, at et antal træer giver en bestemt reduktion, siger han.

Kravene er, at træerne skal vokse hurtigt, jorden skal være ubrugt, og så skal der være en høj grad af kontrol, siger Henrik Gudmunsson.

Han minder om, at man på sigt også skal begynde at flyve mindre, da man ikke kan blive ved med at kompensere.

- Vi skal have selve udledningerne ned, men så længe der er gode muligheder for at reducere for eksempel gennem sådan et projekt, så er det en acceptabel nødløsning, siger Henrik Gudmunsson.

Facebook
Twitter