Trafikpropper og forsinkelser: Trafikeret motorvejsafkørsel skaber problemer for erhvervslivet

Bilister holder i kø ved en afkørsel ved Horsens, og det rammer virksomheder, hvis medarbejdere kommer for sent.

Hver dag holder massevis af biler i kø på afkørsel 57 på E45 ved Horsens Syd. Men ministeren vil ikke kaste penge i en lysregulering, som ellers kan afhjælpe problemet. (© Horsens kommune)

Ekstra fem, ti eller 15 minutter til jobbet, bare fordi man ikke kan komme fra motorvejen og ud på landevejen. Det er virkeligheden hver morgen og eftermiddag ved motorvejsafkørsel 57 på E45 ved Horsens Syd.

Det betyder store forsinkelser for de ansatte på virksomhederne i området. En af dem, der bliver ramt af det, er Brian Bidstrup Jensen fra Hinnerup.

Han arbejder på Vola i Horsens og kører derfor hver dag på afkørsel 57. Hans tur fra Hinderup på 62 kilometer burde tage 40 minutter, men tager ofte over en time.

- Jeg opnår ikke en fast mødetid, så længe jeg havner ved afkørsel 57 med de forhold, der er. Det er bare træls, siger han.

Problemet ligger i, at landevejen for enden af motorvejsafkørslen er så tæt trafikeret, at motorvejsbilisterne ikke kan komme ud på den og videre på job i Horsens Syd.

- Vi oplever gentagne gange medarbejdere, som har problemer med at komme på arbejde og som derfor oplever forsinkelser i forhold til møder, siger fabrikschef Peder Nygaard fra Vola i Horsens.

Kan blive dyrt for virksomhederne

Den forlængede transportstid giver samtidig også områdets erhvervsliv problemer med at hyre nye ansatte.

- Når vi rekrutterer nye medarbejdere, handler det meget om, hvor lang tid det tager at komme på arbejde. Så vores rekrutteringscirkel bliver simpelthen mindre, fordi det tager det længere tid lige nu, forklarer Peder Nygaard.

Horsens borgmester, Peter Sørensen (S), har flere gange spurgt transportministeren om lov til at få lysregulering ved afkørslen, som kunne afhjælpe problemerne. Men hidtil forgæves.

- Jeg har fuld forståelse for, at man virkelig er bekymret over det her. Vi har mange nye virksomheder, der placerer sig her, og vi har vækst af nye borgere, som flytter hertil, siger borgmesteren og fortsætter:

- At holde stille på motorvejen i så lang tid er enormt utrygt for de borgere, der skal på arbejde eller har andre ærinder i området.

Negativ tilbagemelding fra ministeren

I samarbejde med Hedensted Kommune har Peter Sørensen tilbudt staten at betale halvdelen af de syv millioner, en lysregulering vil koste. Men der er stadig ikke råd, lyder det fra ministeren.

- Vi anerkender, der er et problem, men vi har bare ikke nogle penge for øjeblikket, siger transportminister Ole Birk Olesen.

Hos Peder Nygaard og Vola i Horsens er det dog ikke et regnestykke, man helt forstår.

- Hvis man regner de fem-ti minutter sammen for alle de mennesker, som sidder i kø, om til timeløn, så vil jeg umiddelbart tænke, at der er en meget kort pay-back-tid på den udgift.

Facebook
Twitter