Tusindvis af mundbind, visirer og beskyttelsesdragter er på danske hænder: Donation fra kinesisk rigmand er landet

Værnemidlerne er nu på et lager i Region Midtjylland og fordeles herfra til hele landet.

Regionsformand Anders Kühnau (S) og afdelingschef for Indkøb & Medicoteknik i Region Midjylland Dorte Christensen tager her imod donationen. (Foto: Niels Aage Skovbo © Niels Aage Skovbo/Fokus Foto/Region Midtjylland)

I morges ankom en 500.00 mundbind, 5.000 visirer og 5.000 beskyttelsesdragter til et lager i Region Midtjylland.

Herfra skal de fordeles til alle landets regioner.

Værnemidlerne er en gave, som Danmark har fået kvit og frit af den kinesiske milliardær Jack Ma, og er blevet fløjet fra Kina til Belgien og derefter kørt med lastbil til Danmark.

Det vakte stor glæde, da de ankom, fortæller Dorte Christensen, der er afdelingschef i Indkøb & Medicoteknik i Region Midtjylland. Hun var på lageret, da værnemidlerne ankom i lastbil fra Belgien.

- Det er dejligt, at de vil hjælpe os i den situation, vi står i, hvor der er så stor mangel på verdensmarkedet, siger hun.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) glæder sig også over, at donationen nu endelig er landet.

- Det er længe ventet. Vi gør alt, hvad vi kan for at skaffe værnemidler hjem, så vores medarbejdere kan gå trygt på arbejde uden at skulle bekymre sig for at smitte patienterne eller selv blive smittet af coronavirus, siger han.

Det var vigtigt for ham selv at være til stede, da forsendelsen ankom, fordi han også har oplevet forsendelser, der ikke er kommet frem.

- Jeg har selv været nede og modtage dem i dag, og det var en stor glæde for os allesammen at stå med leverancen og opleve, at den rent faktisk kom frem.

Er i gang med at tjekke kvaliteten

Den værdifulde last fylder 16 paller, og for en sikkerheds skyld har Dorte Christensen taget vareprøver for at få tjekket kvaliteten og vurdere, hvilke behandlingssituationer de kan benyttes i.

- Det er jo en donation, vi har fået, og derfor tager vi selvfølgelig vareprøver og får sygeplejersker til at se på dem. Jeg har allerede fået én sygeplejerske til at se på dem, som siger, de ser fine ud, og nu er de på vej til vores hygiejnesygeplejerske også, fortæller hun.

Visirer og beskyttelsesdragter skal i første omgang fordeles til regionerne efter en fast fordelingsnøgle udregnet på baggrund af blandt andet indbyggertal. Men der er også tænkt på kommunerne.

- Så snart jeg har et ”go” fra hygiejnesygeplejersken, fordeler vi mellem regionerne og går i dialog med kommunerne om, hvad de har af behov, siger Dorte Christensen.

Jack Ma har også doneret medicinsk udstyr til blandt andre Kina, USA, Italien, Belgien, Frankrig, Slovenien og Spanien.