Udbredt coronasmitte presser ældreplejen: ’Det er hårdt at skulle sige til borgerne, at de ikke får et bad i dag’

Rengøring og bad hos ældre bliver nedprioriteret, når corona vælter vagtplanerne

Aase Eide er leder på plejehjemmet Egebakken i Horsens, hvor Jørgen Maach er blandt beboerne.

Den udbredte coronasmitte presser ældreplejen rundt om i kommunerne.

Der var over 40.000 smittede med corona alene torsdag, og hidtil har det særligt været skoler og daginstitutioner, der har været ramt af sygemeldinger. Nu begynder det også at blive svært at få vagtplanerne til at gå op i ældreplejen, hvor mange må tage ekstravagter.

Det viser en rundringning, DR Nyheder har lavet til en række kommuner landet over.

I Skanderborg kommune er status lige nu, at 100 medarbejdere i ældreplejen er hjemme på grund af corona, og omsorgschef Lis Kaastrup tør ikke tænke på, hvad de skal stille op, hvis det bliver værre.

- Det er sådan noget, man kan have mareridt om. Vi håber hele tiden på, at der er nogen, der kommer tilbage, for hver gang, der er nogen, der går fra.

Lis Kaastrup håber på, at sygemeldingerne topper lige nu.

- Ellers skal vi til at tømme administrationsgangene i kommunen og have dem ud for at hjælpe til. Det er de sidste kræfter, vi har at trække på, siger hun.

Leder måtte selv springe til

I Horsens var 165 torsdag sendt hjem fra sundheds- og ældreplejen, og for nyligt måtte en plejecenterleder selv springe i arbejdstøjet for at få vagtplanen til at gå op.

- 2. januar havde jeg kun fire fremmødte til 29 beboere, og det kunne mit blødende hjerte ikke holde til, så der måtte jeg selv i arbejdstøjet og ud for at hjælpe til. Andet kunne jeg ikke forsvare, siger Aase Eide, leder af plejecentrene Egebakken og Skovly i Horsens.

Flere medarbejdere må også leve med delte vagter, hvor de må møde ind igen om aftenen, forklarer hun.

Rengøring nedprioriteres

Også i Norddjurs Kommune er især hjemmeplejen i Grenå presset på personale.

Her bliver rengøringen nedprioriteret for at nå at komme rundt til alle borgere, fortæller hjemmeplejeleder Anette Hjelm.

- Der må vi kigge på, hvad der er de mindst livsnødvendige opgaver, afhængigt af bemandingssituationen, siger hun.

Social- og sundhedshjælper Lisa Svendsen havde fredag morgen endnu en kollega, der meldte sig syg, så der i alt var 10 sygemeldte kolleger blandt 90 i ældreplejen i Grenå. - Så får mine kolleger ekstra at lave og mere transporttid, så borgerne får slettet nogle af opgaverne. (Foto: Nicolai Jørgen Jørgensen/DR Østjylland)

Social- og sundhedshjælper Lisa Svendsen havde fredag morgen endnu en kollega, der meldte sig syg, så der i alt var 10 sygemeldte kolleger blandt 90 i ældreplejen i Grenå.

- Så får mine kolleger ekstra at lave og mere transporttid, så borgerne får slettet nogle af opgaverne.

Så skal der prioriteres i de opgaver, der kan nås ude hos de ældre borgere.

- Jeg synes, at det er hårdt at skulle sige til borgerne, at de ikke får et bad i dag. De bliver kede af det, men de forstår os godt. At vi må aflyse rengøringer, mødes også med forståelse. Mange siger faktisk selv, at vi godt må springe dem over, siger hun.

Hyrer folk til kun at gøre rent

Og Anette Hjelm prøver at tænke utraditionelt for få gjort mest muligt rent hos de ældre borgere i Grenå.

- Vi har ansat andre faggrupper, blandt andet medarbejdere, der udelukkende kører ud og gør rent. For det er rigtigt vigtigt for os i denne coronatid at fastholde en god hygiejne og få gjort rent, så vi arbejder smitteforebyggende.

Det er en model, som også Holstebro Kommune bruger.

Kommunernes Landsforening foreslår at forkorte den periode, man er isoleret med corona, så for eksempel coronaramte sundhedsansatte ikke er så længe væk.

- For lige nu har vi raske utålmodige medarbejdere siddende derhjemme, der ikke kan hjælpe deres pressede kollegaer med at få hverdagen til at fungere, siger Michael Ziegler (C), formand for KL’s Løn og Personaleudvalg.

Foreslår kortere isolation

KL foreslår, at man ser på isolationstiden ved smitte, hvor man ikke har symptomer, samt på, hvem der defineres som nær kontakt, der skal gå i isolation. Endelig bør man også se på, om man behøver at være symptomfri i 48 timer, før man må bryde isolationen, mener KL.

I Horsens tror plejehjemsleder Aase Eide ikke, at det for alvor vil hjælpe, hvis retningslinjerne for isolation efter positive coronatest bliver ændret.

- Jeg tror ikke på, at syge medarbejdere vil have det godt med det. De er syge af en grund, og de eftervirkninger, man har efter corona, er hårdere end en almindelig influenza.