Udlandet ser til Aarhus, når det handler om unge Syrienskrigere

Aarhus har så stor succes med at håndtere unge, der vil i krig i Syrien, at Østjyllands Politi har været i udlandet for at fortælle, hvad de gør anderledes.

Østjyllands Politi og Aarhus Kommune har haft held til at stoppe strømmen af unge mænd til borgerkrigen i Syrien og har fået integreret de hjemvendte i samfundet igen.

"Aarhus-modellen" til håndtering af unge muslimer, der er draget i krig i Syrien, er blevet en efterspurgt vare i udlandet.

 Østjyllands Politi og Aarhus Kommune har nemlig haft held til at stoppe strømmen af unge mænd til borgerkrigen og samtidig sørge for at integrere de hjemvendte i samfundet igen. Det  har vakt opsigt i udlandet.

- Vi har været i Norge, Sverige, Holland, England, Belgien og endda i Canada for at fortælle, hvordan man styrker det forebyggende arbejde, fortæller politikommissær Allan Aarslev.

De unge bliver ikke automatisk straffet

Det er bla.a. et tæt samarbejde med moskeer og et netværk af forældre til Syriens-krigerne, der har forhindret flere i at tage afsted.

Og dem, der kommer hjem fra krigen, bliver ikke automatisk straffet, men får tilbud om rådgivning og psykologhjælp, og mange af dem er kommet tilbage til de uddannelsessteder og arbejdspladser, de forlod.

- Det er bedre for de unge og mere sikkert for samfundet, mener Allan Aarslev. 

- Vi gør det anderledes, end man gør andre steder, hvor man primært fokuserer på straf, siger han.

Politiet rækker hånden frem

De unge prøver at flyve under radaren, fordi de er bange for at blive straffet.

- Vi rækker hånden frem og har sagt, hvis I har problemer i livet  vil politi og kommune gerne prøve at hjælpe. Det giver mulighed for at se dem i øjnene og betyder, vi har nogenlunde styr på situationen, siger Allan Årslev.

Omkring 30 unge mænd fra Aarhus er de sidste par år taget til Syrien - enkelte er blevet dræbt - og 10 af dem er vendt hjem igen.