Udvidelsen af E45 begynder torsdag: Forvent kø og forlænget køretid

Arbejdet skal udvide E45 mellem Aarhus S og Skanderborg S fra fire til seks spor.

Cirka fire kilometer bliver holdt fri for vejarbejde midt på strækningen, hvor hastigheden sættes op til 110 kilometer i timen.

Det skal være skidt, før det bliver godt.

Sådan lyder meldingen fra Vejdirektoratet, som i morgen begynder det store anlægsarbejde, der skal udvide E45 mellem Aarhus S og Skanderborg S.

Klokken 19 ruller gravemaskinerne ud på motorvejen, der skal vokse fra to til tre spor i begge retninger.

I første omgang kommer det kun til at omfatte de sydgående spor, hvor vejarbejdet begynder i den nordligste del af strækningen ved motorvejskryds Aarhus S, hvor trafikken er tættest, til syd for tilslutningsanlægget Skanderborg N.

Det fortæller Robin Højen Madsen, som er projektleder i Vejdirektoratet.

- Helt klart er de største udfordringer ved motorvejskrydset Aarhus S i sydgående retning, hvor motorvejen fra Aalborg og Aarhus fletter sammen. Her får trafikanterne en væsentlig kortere strækning at flette sammen på, siger han.

Arbejdet betyder, at nødsporet bliver inddraget, og at køresporene bliver gjort smallere. Derfor skal hastigheden sænkes til 80 kilometer i timen, og det vil ikke bare betyde forlænget køretid, men også kø.

Det er især ved motorvejskrydset her, at der vil opstå trafikale problemer. (© dr)

Derfor opfordrer Robin Højen Madsen trafikanterne til at vise hensyn og køre efter det, han kalder lynlåsmetoden.

- Man skiftes til at flette sammen, ligesom når man lukker en lynlås sammen. Man hjælper hinanden med skiftevis at komme ind og ligge i det rigtige spor, råder Robin Højen Madsen.

Han opfordrer desuden trafikanter til at være opmærksomme, da Vejdirektoratets entreprenør vil arbejde i midterrabatten, meget tæt på trafikken, og der vil være trafik til og fra arbejdsområdet.

Vejdirektoratet forventer at være færdige med den nordligste del af strækningen inden sommerferien.

Fra fire til seks spor

  • I etableringsperioden på den nordlige del af strækningen vil der kun være et spor farbart i aften- og nattetimerne fra torsdag 18. januar til mandag 21. januar.

  • I dagstimerne vil der være to spor farbare.

  • Trafikanter i nordgående retning bliver indtil videre ikke berørt af vejarbejdet.

  • Opstart i nordgående retning følger på et senere tidspunkt.

  • I perioden fra 1. februar til 5. februar følger trafikomlægningerne i den sydlige delstrækning, som strækker sig fra syd for Skanderborg V til syd for Skanderborg søerne.

  • Normalt udbygger man en motorvej på ydersiderne, men på denne strækning sker udbygningen fra fire til seks spor i midterrabatten.

  • Østjyske Motorvej mellem Skanderborg og Aarhus blev i sin tid bygget med en 12 meter bred midterrabat.Kilde: Vejdirektoratet