Udviklingshæmmede Ebba fik brev fra kommunen: Kassen er tom, så ingen ledsager frem til nytår

Det er ikke i overensstemmelse med loven, mener ekspert i socialret Eva Naur Jensen fra Aarhus Universitet.

Joke Habben har på datteren Ebba Ørsteds vegne modtaget et brev fra Aarhus Kommune. Det samme har 24 andre borgere. (Foto: TV Avisen © dr)

Vi har brugt for mange penge i årets første ni måneder, så derfor kan du som udgangspunkt ikke få hjælp til ledsagelse frem til nytår.

Sådan var beskeden i et brev fra Aarhus Kommune, som Joke Habben i august modtog om sin 30-årige udviklingshæmmede datter.

Det er en nedslående besked, da de 15 timers ledsagelse har stor betydning for datteren Ebba Ørsted.

- Det er meget værdifuldt, for det er ikke sådan, at en som Ebba kan vælte sig i venner, som vi andre tænker venner og flade ud på en sofa sammen. Det kan man med en ledsager. Det er en form for venskab, for de kender hinanden og har et fortroligt forhold til hinanden, siger hun.

  • Brevet er sendt til 25 borgere fra centerchef i Borgercenter Syd Jacob Thiesen. (Foto: TV Avisen © dr)
  • Centerchefen fastslår, at de 25 borgere, der har modtaget brevet, har samme krav på hjælp til ledsagelse, som de altid har haft. (Foto: TV Avisen © dr)
1 / 2

Kommune kan ikke fjerne hjælpen

Men brevet er problematisk på flere måder, mener ekspert i socialret Eva Naur Jensen fra Aarhus Universitet.

- Det er ikke i overensstemmelse med loven. Hjælpen kan slet ikke fratages en borger, som er omfattet af personkredsen og er bevilliget den én gang, medmindre man vurderer, at han eller hun er så selvhjulpen, at der ikke er brug for en ledsager.

Det er på ingen måde tilfældet for Ebba Ørsted, som er afhængig af ledsageren Sofie i mange forskellige sammenhænge.

- Ebba kan godt lide at gå på cafe. De køber tøj, går i biografen, til stranden eller på museum. De gør egentlig det, som et almindeligt ungt menneske ville gøre, siger Joke Habben.

Brevet fra Aarhus Kommune lever heller ikke op til de formelle krav til den slags afgørelser, fordi der blandt andet ikke følger en klagevejledning med.

- Jeg har i tidens løb set mange eksempler på afgørelser fra kommuner, der har mangler. Det her er det værste eksempel, jeg har set, siger Eva Naur Jensen.

Det er langt fra enestående, at kommuner går til grænsen i forsøget på at spare penge på ydelser til syge, arbejdsløse eller handicappede borgere.

Sådan lyder reaktionen fra kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole til brevet.

- Det her er et eksempel på, at kommunerne har det, man kan kalde en grænsesøgende adfærd. De går lige til grænsen i forhold til at finde ud af, hvor meget man kan spare, og hvor billige løsninger man kan tilbyde borgerne, siger han.

Skal turen ligge søndag?

Det er centerchef i Aarhus Kommune Jacob Thiesen, der har sendt brevet til Ebba Ørsted samt 24 andre handicappede. Han afviser at have brudt loven, men erkender at have formuleret sig kluntet.

Han fortæller, at han gerne vil have en dialog med borgerne om, hvornår de kan få hjælp til ledsagelse, så det kan gøres billigst muligt, for der er brug for at spare penge på ordningen.

Han understreger, at det er brugerne, der vælger aktiviteten og ønsker, hvornår de vil holde aktiviteten, men han mener, han er nødt til at forholde sig til, hvordan de håndterer paragraf 97 om ledsagelse på Borgercenter Syd.

- Jeg føler, at jeg har ret til og er kaldet på at komme tættere i dialog. Er det nu så vigtigt, at det bliver søndag eftermiddag, at du kommer i skoven, eller vil tirsdag være lige så god?

- Den dialog vil jeg gerne have med borgere og pårørende. Jeg vil sikre mig, at mine medarbejdere og ledere tager den dialog, siger han.

Jacob Thiesen fastslår, at de 25 borgere, der har modtaget brevet, har samme krav på hjælp til ledsagelse, som de altid har haft.

Centerchef Jacob Thiesen beklager, at han har formuleret sig kluntet, men trækker ikke intentionen bag brevet tilbage. (Foto: TV Avisen © dr)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter