Ukendte gerningsmænd stjæler og ødelægger værker på Museum Ovartaci: - Det er forfærdeligt

Museumsdirektøren er ked af, at 20 værker lavet af psykiatriske patienter nu er væk eller ødelagt.

Værkerne på Museum Overtaci er lavet af tidligere patienter på psykiatrisk hospital i Risskov (arkivfoto) (© Museum Ovartaci)

Det var et værre rod, der mødte medarbejderne på Museum Ovartaci i Risskov, da de kom på arbejde i morges.

En eller flere gerningsmænd har natten til søndag brudt ind på museet, og omkring tyve værker er stjålet eller ødelagte.

Værkerne på Museum Ovartaci er lavet af tidligere patienter på psykiatrisk hospital i Risskov og er dermed uerstattelige for museet. Det var derfor en slukøret museumsdirektør, der mødte ind mandag morgen.

- Det er forfærdeligt, og man tror ikke, det er rigtigt. Det virker hovedløst og meningsløst, og det er svært at se noget som helst mening i det, andet end at det gør ondt, og man bliver rigtig ked af det, siger museumsdirektør Mia Lejsted.

Medarbejderne på museet er nu ved at danne sig et overblik efter indbruddet, som er blevet meldt til politiet. Museumsdirektøren har svært ved at forstå indbrudstyvenes bevæggrunde.

- Det er ikke værker, der repræsenterer mange tusind kroner, så hvis man har haft for øje, at man skulle blive rig på det, er man gået galt i byen. Det er værker, der har stor værdi for museet og museets samling og dem, der har kendt kunstnerne, siger hun.

Museet skal til nytår flytte fra de historiske hospitalsbygninger i Risskov til nye rammer i den nuværende journalisthøjskole i Aarhus - med et mellemstop på en ukendt destination.