Ulla kæmper mod sexisme: Det tages ikke seriøst nok

Kvinder bliver latterliggjort, hvis de står frem, og det afholder mange fra at fortælle om deres oplevelser, siger tidligere næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund.

Sexisme mod kvinder i hverdagen bliver ikke taget alvorligt nok, mener Ulla Tornemand. (Genrefoto). (Foto: Nacho Doce © Scanpix)

Et klap i røven eller en dumsmart bemærkning. Hver eneste dag oplever mange danske kvinder krænkende gramserier og sjofle tilråb ifølge Ulla Tornemand, der er tidligere næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund.

Hun var som repræsentant for Dansk Kvindesamfund for to år siden med til at oprette den danske afdeling af projektet Everyday Sexism Project, hvor kvinders oplevelser med sexisme kan blive registreret.

På de to år er 2.200 danske oplevelser med sexisme blevet registreret og det er et problem, som ikke tages alvorligt nok, mener Ulla Tornemand, der selv har eksempler på sexisme.

- Da jeg var 16 år og til en gymnasiefest, blev en veninde og jeg kørt hjem af tre fyre. Jeg falder halvt i søvn, men vågner ved, at en af fyrene har en hånd oppe under min trøje og rører ved mine bryster, mens han har den anden hånd i bukserne på mig, fortæller hun.

Fælles for de mange registrerede historier er, at de oftest bliver affejet og bagatelliseret, og beskyldningerne kastes tilbage på kvinderne, siger Ulla Tornemand.

- Men et klap i røven eller et niv i brysterne er jo aldrig velmenende, hvis du ikke har givet samtykke først. Det er altid en krænkelse og det er også en forbrydelse, siger Ulla Tornemand.

Hun arbejder i dag med både oplysning og holdningsbearbejdning i projektet "Stop Sexisme", hvor fokus er at give piger og kvinder et rum til at tale sammen om deres oplevelser med sexisme.

- Det er vores generelle opfattelse, at det her bliver latterliggjort og kommer til at handle om, at piger og kvinder i Danmark ikke kan tage en joke, tage en kompliment, har klædt sig forkert eller mødt de forkerte personer, siger Ulla Tornemand.

Og netop det er med til at afholde mange kvinder fra at fortælle om det, og det betyder, at man ikke har noget reelt billede af problemet, siger hun

- På trods af, at Dansk Kvindesamfund har opfordret skiftende ministre til at lave en national undersøgelse over anmeldte og ikke-anmeldte sædelighedsforbrydelser, stalking, chikane og vold, så har vi ikke noget overblik over, hvor opfattende det her problem er i Danmark, lyder det fra Ulla Tornemand.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.