Ulovlige puff bars er meget lette at få fat på: 'Min lillebror kan spørge en fra sin klasse. Og han går i syvende'

Sundhedsminister Magnus Heunicke har indkaldt repræsentanter for sociale medier, skoler og kontrolmyndigheder om det stigende problem.

To af de mest populære produkter hedder 'Puff Bar' og 'Elf Bar'. De kan købes ulovligt i nogle danske kiosker og på sociale medier. (Foto: © Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Det er let at få fingerene i de ulovlige puff bars, som for tiden trender blandt danske unge.

En puff bar er en nikotinholdig engangs-e-cigaret, som skal smides ud efter et bestemt antal sug i e-cigaretten.

- Flere af mine venner bruger dem. Jeg kender flere, der både linker til, at man kan købe dem og promoverer dem. De sender en besked til en Snapchat- eller Instagram-profil, som så sælger det til dem, fortæller Jonas Sonne Dencker, studerende på Viby Gymnasium.

Selvom produktet primært promoveres og sælges på sociale medier som TikTok, Instagram og Snapchat, så er salget også rykket helt ind i klasselokalerne, fortæller en anden elev på Viby Gymnasium, da han bliver spurgt, hvordan han ville skaffe en puff bar.

- Jeg tror bare, jeg ville spørge en af mine venner og så få fat i dem. Jeg ved også, at min lillebror kan spørge en fra sin klasse. Og han går i syvende, siger Jakob Hougaard Jørgensen.

'Salget er eksploderet'

De små puff bars' stigende popularitet har fået sundhedsminister Magnus Heunicke til at indkalde Facebook, TikTok, Snapchat, Danske Skoleelever, Skole og Forældre, SSP Samrådet, Sikkerhedsstyrelsen og flere andre til et møde om problemet.

Og det kan der være god grund til, for det er især på de sociale medier, at salget går legende let, forklarer Benjamin Hassan, der også går på Viby Gymnasium.

Studerende på Viby Gymnasium, Jonas Sonne Dencker, bruger ikke selv puff bars, men ville let kunne skaffe dem på Instagram eller Snapchat. (Foto: © Emil Hobolt Mortensen)

- Der er mest handel på sociale medier, mest på Instagram. På Instagram kan man jo også dele historier. Så deler man med udvalgte personer og ikke alle. Sælgerne til sociale medier ved jo godt, hvem de deler det med, siger han.

Meta, som står bag Facebook og Instagram har meldt ud, at de kommer til mødet. TikTok var torsdag morgen ikke vendt tilbage på indkaldelsen fra Sundhedsministeriet.

- Det her salg er bare eksploderet over de sidste måneder, og vi halser bagefter, hvis vi ikke får ansvarliggjort de her sociale medier. Når der spredes dybt ulovlige produkter via deres platforme, så bør de tage ansvar for at stoppe den meget massive reklame, der foregår lige op i hovedet på vores unge mennesker, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

Sikkerhedsstyrelsen: Svært at komme til livs

Det er Sikkerhedsstyrelsen, der skal kontrollere, om der bliver solgt ulovlige nikotinprodukter i Danmark.

Når Sikkerhedsstyrelsen finder en konto, som sælger puff bars, kontakter de det sociale medie, som efterfølgende lukker kontoen.

Men ifølge Sikkerhedsstyrelsen er salget svært at komme til livs, da der hele tiden bliver oprettet nye konti. Fra 1. april til 6. september har Sikkerhedsstyrelsen fået lukket 72 profiler og 46 annoncer.

- Så længe der er et marked, og der er nogen, der vil tjene penge på at sælge noget ulovligt, så kan det godt være svært at komme til livs. Det er jo mennesker, der interagerer med hinanden. Ikke en forretning, der sælger til kunder, fortæller Lone Brose, udviklingschef hos Sikkerhedsstyrelsen.

Når salget foregår over Instagram eller Snapchat, hvor de unge færdes i hverdag, opleves det ulovlige salg slet ikke så ulovligt, forklarer specialkonsulent hos Center for Digital Pædagogik, Christian Mogensen.

Benjamin Hassan fortæller, at de puff bars, man kan købe på sociale medier typisk kommer fra lande som Tyskland. (Foto: © Emil Hobolt Mortensen)

- Når produkter som for eksempel puff bars kan købes meget, meget nemt og betales over for eksempel sociale medier eller med MobilePay, så bliver det et meget mere let tilgængeligt produkt, end hvis man for eksempel skal ned og stå i Mølleparkens mulm og mørke og vente på, at der er nogen, der kommer og sælger et eller andet.

Og hvis sælgerne på sociale medier først har fået en relation til de unge, så kan de kontakte dem igen og igen med gode tilbud, siger Christian Mogensen:

- Det er lidt som at åbne brevsprækken, og så kan de her lyssky supermarkeder ellers bare tyre reklamer ind ad brevsprækken i et væk.

Stram lovgivning kan have skabt et stort ulovligt marked

Den 1. april 2022 blev smage i e-cigaretter gjort ulovlige. Regeringen - med sundhedsminister Magnus Heunicke i spidsen - ville gøre de nikotinholdige væsker med smag af alt fra vandmelon til energidrik mindre attraktive for børn og unge.

Kun smage af tobak og mentol har siden været tilladt i e-cigaretter i Danmark.

Men den stramme lovgivning har skabt et stort ulovligt marked, fordi efterspørgslen på smage stadig er der, mener sundhedsordfører for Nye Borgerlige, Lars Boje Mathiesen, der var imod loven:

- Der var jo faktisk et marked før, som fungerede. Hvor de, der solgte, var underlagt stramme kontroller ligesom alle mulige andre brancher er. Når man så gør det meget vanskeligere for de firmaer, som sælger under ordnede forhold, så opstår der jo noget lettere de her illegale markeder, som ikke bliver kontrolleret.

Sundhedsordfører fra SF, Kirsten Normann Andersen, køber dog slet ikke den forklaring. Hun mener i stedet, man skal kontrollere og slå hårdere ned på det ulovlige salg.

- Jeg synes, det er en søgt undskyldning at sige, at det er, fordi vi har strammet reglerne, at man nu har det her ulovlige marked. Vi har hele tiden haft ulovlige markeder for afhængighedsskabende produkter, og jeg synes, man skal slå meget hårdt ned på det, især når det handler om børn og unge. Det må være den indsats, vi skal i gang med nu, siger hun.