Unge politikere boomer i østjyske byråd

Antallet af unge politikere i de østjyske byråd er steget meget ved dette kommunalvalg.

Antallet af unge politikere i de østjyske byråd er steget meget ved dette kommunalvalg. (Foto: Sofie Rønde Mathiesen © DR)

Babyboom er måske en overdrivelse, men antallet af de helt unge politikere i de østjyske byråd er steget markant ved dette kommunalvalg i forhold til 2009.

Ved sidste valg kom kun fire politikere under 25 år i byrådene i Østjylland, mens det tal denne gang var helt oppe på 12.

Men de unge kommer ikke sovende til de eftertragtede byrådspladser.

- Jeg har kørt en benhård kampagne, været ude hver eneste dag de sidste tre uger, og derfør ligger der selvfølgelig mange måneders forberedelse. Jeg har sovet utroligt lidt, men haft en massiv opbakning fra de frivillige i Venstres Ungdom,  siger Lene Horsbøl.

Hun er netop blevet valgt ind i byrådet i Aarhus for Venstre og trækker med sine 25 år gennemsnitsalderen gevaldigt ned.

Unge er interesseret i politik

- Jeg stoppede som formand for Venstres Ungdom i Aarhus, men så kunne jeg mærke, der var meget mere politik tilbage i mig. Jeg var på det tidspunkt allerede meget interesseret i kommmunalpolitik, og så kunne jeg slet ikke lade være med at stille op.

At så mange unge indtager en plads i byrådssalen, undrer ikke Aarhus Ungdommens Fællesråd, for selvom de yngre politikere kun har begrænset livs- og erhvervserfaring, så kan de noget andet, mener Cecilie Hansen, der er formand for rådet.

- Når unge debattere, kan man som ung også langt bedre sætte sig ind i kommunalpolitik, fordi de taler om ting, der er relevante for unge. Det giver jo meget god mening, at stemme på en man kan relatere til.

Udover Aarhus har de unge især slået i gennem i Randers, Silkeborg og Skanderborg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk