Universitet erkender fejl: Færdiguddannede skal tilbage på skolebænken

Aarhus Universitet undskylder til 200 personer, som kan være ramt af fejltolkning af regler.

Flere kandidater fra Aarhus Universitet risikerer at skulle tilbage på skolebænken, hvis de vil kalde sig færdiguddannede. (Foto: © Kim Haugaard, Scanpix)

Hovsa, du er måske ikke færdiguddannet alligevel.

Den besked har omkring 200 kandidater fra Aarhus Universitet netop fået.

Det er uddannede, der har taget hovedfag på et fakultet og sidefag på et andet for at kunne undervise i gymnasiet, der er ramt. De mangler simpelthen et semester, hvis de ikke har færdiggjort pædagogikum.

Nanna Smith Vinther er en af de berørte.

- Det er helt ufatteligt amatøragtigt af Aarhus Universitet, og jeg blev helt utrolig vred. Det er som at få at vide, at ens uddannelse ikke er gældende. Det føles helt forkert, når man har brugt så lang tid og er kommet videre i systemet, siger hun.

En fejlfortolkning af reglerne bliver nu et benspænd for Nanna Smith Vinther, som skal på videreuddannelse næste sommer.

Nanna Smith Vinter har læst engelsk og psykologi på Aarhus Universitet. Hun blev færdig i 2017 og har fået fast job på et gymnasium i Sønderborg.

Til næste sommer skal hun på pædagogikum, som er den videreuddannelse, der giver kompetencer til at arbejde som lærer på en gymnasial uddannelse, men nu frygter hun, at det går i vasken.

Det manglende semester skal nemlig gennemføres, medmindre de berørte allerede har bestået pædagogikum. Det frustrerer Nanna Smith Vinther.

- Jeg kan på ingen måde proppe det ind i den hverdag, som jeg har i dag, mener hun.

En menneskelig fejl

- Det er dybt beklageligt, og vi vil gerne sige undskyld til de berørte.

Det er beskeden fra Kristian Thorn, der er vicedirektør for uddannelse på Aarhus Universitet.

- Der er tale om en fejlfortolkning af reglerne gennem nogle år. Vi har tolket det sådan, at nærtbeslægtede områder har undtagelser, og det har der også været historisk. Men vi har taget fejl, og der er tale om en menneskelig fejl i vores administration af reglerne, siger han.

Derfor vil universitetet nu prøve at tilrettelægge undervisningen til de færdiguddannede, som har behov for at tage det manglende semester, så fleksibelt som muligt.

- Vi tænker på fjernundervisning og weekendforløb og andet, som vil fungere bedst muligt for de berørte dimittender, siger Kristian Thorn.

Aarhus Universitet er nu ved at undersøge, hvor mange af de 200 kandidater, som ikke har færdiggjort pædagogikum og derfor skal tilbage på skolebænken.

I foråret kom det frem, at både nuværende og tidligere studerende fra Aalborg Universitet er fanget i en kattepine, da det blev opdaget, at flere uddannelser ikke har været gennemført korrekt.