V-spidskandidat i Randers trækker sig kort før valg: ’Usund kultur’ i byrådet

Venstre skal finde ny borgmesterkandidat i landets sjettestørste by

Christian Brøns vil ikke længere gå efter at blive borgmester i Randers, så Venstre skal finde ny spidskandidat knapt fire måneder før kommunalvalget i november. (© Randers Kommune)

Med mindre end fire måneder til kommunalvalget skal Venstre i Randers på jagt efter en ny borgmesterkandidat.

29-årige Christian Brøns meddelte nemlig i aftes, at han trækker sig som sit partis spidskandidat.

Det skyldes særligt kulturen og det manglende samarbejde i byrådet, forklarer han.

Det er langt fra første gang, den politiske kultur i Randers har været til debat med overskrifter som 'Ond stemning og skænderier i Randers Byråd'. Byrådet har i årevis været præget af skarpe politiske og juridiske opgør.

- De to byrådsperioder, jeg har siddet, har det været mit mål og ambition at ændre på det. Det må jeg desværre konstatere ikke er lykkedes. Og så har jeg stillet mig selv det spørgsmål, om jeg skal blive i noget, som jeg mener er usundt. Det synes jeg ikke, jeg skal.

Ikke god timing før valg

Christian Brøns trækker sig altså kort før valget.

- Der er vel aldrig en god timing på sådan noget. Men jeg er sikker på, at Venstre er bedre stillet med en kandidat, der er 100 procent motiveret og klar, siger Christian Brøns.

Venstres formand i Randerskredsen Knud Pedersen er ked af beslutningen, men han afviser, at Christian Brøns skulle svigte partiet ved at gå så tæt på valget.

- Det er aldrig at svigte partiet, når man mærker efter hos sig selv, om man kan være i et arbejde eller ej. Så respekterer man sin egen krop og sine egne følelser, og det skal vi også kunne acceptere i et parti.

Knud Pedersen tror ikke, at det bliver et problem at finde en ny spidskandidat. Et af byrådsmedlemmerne har meldt sig klar til opgaven, men andre kan nå det inden 16. august, hvor der er opstillingsmøde. Knud Pedersen vil ikke oplyse hvem, der har meldt sig som kandidat.

Forståelse og forundring hos kolleger

Blandt byrådskollegerne er der både forundring og forståelse.

Den konservative Daniel Madie kan ikke forstå Christian Brøns’ begrundelse for at opgive sit kandidatur.

- Det er nyt for mig, og det undrer mig. Christian har jo været politiker i syv-et-halvt år, så det kan ikke komme bag på ham, at vi har det arbejdsmiljø, som vi har. På godt og ondt, som det sikkert er på mange arbejdspladser. Så må man selv bidrage, så det bliver så godt som muligt, siger han.

Daniel Madie erkender, at debatkulturen er skarp i byrådet.

- Vi har en lidt hård kultur i Randers Byråd - måske i den hårdere ende af de 98 kommuner - men vi har forbedret det noget i de seneste år efter borgmesterskiftet, synes jeg personligt, siger Daniel Madie.

Han giver en del af æren for det til borgmester Torben Hansen (S).

'Hærget af læk'

Frank Nørgaard fra Dansk Folkeparti er derimod enig med Christian Brøns i kritikken af en usund debatkultur i Randers Byråd.

- Det har han fuldstændigt ret i. Vi har været hærget af læk fra lukkede møder, og folk har optaget samtaler med skjult mikrofon blandt mange andre ting. Det gør, at vi har en usund debatkultur.

Frank Nørgaard har været medlem af byrådet i snart 20 år, og han genkender ikke billedet af en forbedret politisk kultur i den seneste periode.

- Der er ikke ændret noget som helst. Ud over at man ikke tager klare og tydelige opgør med dem, der bidrager til den dårlige debatkultur, siger han.

Christian Brøns genopstiller heller ikke ved kommunalvalget i november.

Facebook
Twitter