Vaccinecentre svømmer i vacciner: 'Vi undrer os'

Over hele landet meldes der om mange ledige vaccinetider frem mod nytår.

På et vaccinationscenter i Silkeborg er der i øjeblikket ledige tider så langt øjet rækker.

Rettelse: Der havde tidligere sneget sig et forvirrende afsnit om effekten ved at lade sig vaccinere ind i artiklen. Nu fremgår det blot, at risikoen - ifølge Statens Serum Institut - for at blive indlagt og smittet er større for uvaccinerede end for vaccinerede.

Hospitalsdirektører skriver på Facebook, og lokale radiostationer og aviser kontaktes for at sprede budskabet. Men lige lidt hjælper det i øjeblikket.

Vaccinesprøjterne ligger klar, men der mangler arme at stikke i rundt i hele landet.

Hvor det for bare få dage siden var meget svært at få en vaccinationstid, har vaccinecentrene i Region Midtjylland i dag masser af tider i overskud.

Det samme er tilfældet i de kommende dage.

Tirsdag lød det, at der på vaccinesteder rundt omkring i regionen var mindst 151.000 ledige tider frem til nytår. Heraf 9.719 i dag.

I Randers har vaccinecenterets leder, Bent Windelborg Nielsen, nu taget konsekvensen og skruet ned for kapaciteten. I dag udbydes kun 2.200 tider, selvom der sagtens kunne stikkes op mod 1.000 flere.

Billedet er det samme på vaccinationscentret i Silkeborg, fortæller driftskoordinator Lisbeth Nielsen.

Her var der i dag udbudt 3.100, men kun 1.200 af dem er blevet booket.

- Vi undrer os og er overraskede over, at det ser sådan ud. I sidste uge var vi fuldt bookede. Vi havde forventet et stort rykind, men vi må konstatere, at der er mange, der ikke har booket, siger Lisbeth Nielsen, der i dag har sendt medarbejdere hjem, fordi der var så lidt at lave.

Lisbeth Nielsen fortæller mere om situationen på vaccinationscentret i Silkeborg:

Mål: 3,5 millioner boostere til nytår

Sundhedsmyndighederne har sat sig et mål om, at 3,5 millioner danskere inden årsskiftet skal have modtaget tredje vaccinestik mod coronavirus.

Status er, at 2.161.840 har fået deres boosterstik, hvilket svarer til cirka 37 procent. Knap halvanden million danskere skal altså stikkes, før målet er nået.

De mange ledige vaccinetider kan få alvorlige konsekvenser, advarer Bent Windelborg Nielsen.

- Jo flere der kan blive alvorligt syge, jo mere pres bliver der på hospitalerne. Og jo mere er man så nødt til at lukke ned i forsøget på at begrænse, at folk bliver smittet ude i samfundet, siger han.

Ifølge Statens Serum Institut er risikoen for at blive indlagt og smittet større for uvaccinerede end for vaccinerede.

Julen står lige for døren, og det kan betyde endnu mere smitte, frygter Bent Windelborg Nielsen.

- Når vi kommer ind i julen og er sammen med familien, er vi i ekstra risiko for at smitte hinanden, for det er i familierne, at smitten sker. Nytåret er det samme, så det havde været dejligt at være færdigvaccineret før nytår, siger han.

Nyt tilbud: Pop up-vaccination

En mulig forklaring fra vaccinationscentrene lyder, at folk udebliver fra vaccinationscentrene, fordi de er nære kontakter og derfor ikke må møde op til vaccination, eller fordi de er nervøse for at få bivirkninger af vaccinen i julen.

Som noget nyt tilbyder Region Midtjylland fra i dag pop up-vacciner to steder i Aarhus og et sted i Hørning, fortæller koncerndirektør i Region Midtjylland Ole Thomsen.

- Det gør vi, fordi vi rigtig gerne vil have, at mange lader sig vaccinere. Så vi sænker barrieren for vaccination, siger han.

Selvom der er mange vacciner på lager lige nu, går de ifølge Region Midtjylland ikke til spilde, da de kan holde sig en måned.