Væltede træer: Gorm tog resterne fra Allan og Bodil

Stormene i 2013 svækkede dele af skoven, som derfor stod udsat, da Gorm rasede

Her har stormen Gorm væltet et træ i Brabrand ved Aarhus. (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, Scanpix)

Nu er skovfaldet gjort op, efter stormen Gorm blæste adskillige træer omkuld forrige weekend.

Djursland og Samsø var nogle af de områder i landet med den hårdeste middelvind sammen med den jyske vestkyst og Sjællands Odde. Alligevel var det et helt andet sted, at stormen tog flest træer med sig i det østjyske.

Søhøjlandet kan nemlig melde om flest væltede træer i Østjylland, fortæller skovfoged Thorbjørn Nørgaard.

- Det værste sted var i de gamle bøgebevoksninger, hvor bøgetræer på 150 år fik knækkede grene eller dele af kronen af og i rande af grantræer, siger han.

De væltede træer viste sig i hele landet især i de områder, som stormene Allan og Bodil svækkede, da de blæste landet igennem for to år siden, eller i områder, hvor der er blevet skovet i år.

Gorm koster en million

Søhøjlandet regner med et tab på omkring en million kroner eller 7.000 til 7.500 kubikmeter skov. Det svarer til halvdelen af årets hugst.

-I Søhøjlandet er der en del grantræer, som det ikke kan betale sig for os at hente, så det vil betyde et økonomisk tab for os, siger Thorbjørn Nørgaard.

Randers og Djursland melder om cirka 2.000 kubikmeter væltet skov ifølge Naturstyrelsen Kronjylland. Det svarer til en tiendedel af det årlige indhug.

Alligevel er meldingen generelt i landet, at skovene slap nådigt fra Gorm, som var en kraftig, men hurtig storm.