Valleprotein kan bringe dig bedre gennem sygdom

Læge brugte erfaringer fra styrketræning og fik gode resultater på en forsøgsgruppe.

Valleprotein virker, når muskler skal bygges op. Så virker det nok også, når muskler brydes ned, lød lægens tese. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Værsgo, her er en dejlig portion valleprotein, så kommer du bedre til hægterne.

Sådan kan det komme til at lyde til akut syge eller langtidsindlagte patienter, der ofte taber sig hurtigt.

For ph.d. og læge Nikolaj Fibiger Rittig vidste fra fitness og styrketræning, at valleprotein er det bedste til at opbygge muskler, og han undrede sig over, hvorfor man ikke bare overfører den viden til hospitalspatienter. Han satte et forsøg i gang med raske unge mænd, som han gjorde "syge" ved at lade dem faste og undlade at dyrke motion.

- Det viste sig, at der var forskel på, hvordan patienterne klarede sig. Og det viste at valleproteinen var den bedste, siger Nikolaj Fibiger Rittig fra Aarhus Universitetshospital.

Muskelmasse forsvinder hurtigt

Muskelmassen svinder hurtigt, og man har brug for den til at klare sig igennem et sygdomsforløb. Men på sygehuset gik man ikke så meget op i hvilket protein, der virkede bedst, og det fandt lægen mærkeligt, når protein er et varmt debatemne blandt fitness-udøvere.

- Der er lavet mange studier om træning, der viser at valleprotein bygger muskler op, og nu viser vores studie, at det også gælder, når man er ved at miste muskler, siger Nikolaj Fibiger Rittig.

Der skal laves større studier med egentlige patienter frem for raske unge mænd for at kunne konkludere, at brug af protein betyder noget for indlæggelse og overlevelse på langt sigt.

- Men perspektivet kan være, at man skal vælge det rigtige protein på sygehusene, og at det kan hjælpe patienterne. Det er tit svært at træne, når man er syg, og så er proteindrik en let og tilgængelige måde at kunne ernære patienter på, siger Nikolaj Fibiger Rittig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk