Varmeselskab har skrevet for store regninger til forbrugerne: Alt skal granskes

Verdo tilbagebetaler penge for 2000 til 2006. Årene frem til 2017 granskes af tilsyn.

Verdo har i en årrække indkrævet for mange penge fra forbrugerne. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Det er usmageligt. Det er holdningen hos varmeforbruger Jan Kimose Jespersen fra Randers.

Han kommenterer på, at varmeselskabet Verdo er i strid modvind for deres økonomiske transaktioner.

Verdo er kommet i forsyningstilsynets søgelys, fordi selskabet gennem flere år har skrevet for store regninger til forbrugerne og udloddet et stort overskud til moderselskabet for derefter at låne de samme penge tilbage, men nu med renter.

Verdo har nu besluttet at betale 235 millioner kroner tilbage til forbrugerne for perioden fra 2000 til 2006, mens årene frem til 2017 stadig granskes af Forsyningstilsynet.

Bestyrelsesformand for Verdo Torben Høeg Bonde har indkaldt både bestyrelsen og repræsentantskabet til ekstraordinære krisemøder i dag, fredag.

Han vil have en ekstern, uvildig undersøgelse. Alt skal vendes, og Verdo skal genvinde forbrugernes tillid, siger han.

- Det er også en virksomhed, og der er en masse medarbejdere, der skal tages hånd om, så fakta kommer frem, og det ikke er noget, der skal foregå på sociale medier og i aviser, siger han.

Byrådet indkaldes

Jan Kimose Jespersen og hans familien har boet i hus i Randers siden 1990, så de får nu penge tilbage for perioden 2000 til 2006. De næste tre år trækkes cirka 2.200 kroner fra deres varmeregning.

- Jeg synes, det er for dårligt, at de (Verdo, red.) ikke har fulgt spillets regler. Det er godt, at det er blevet opdaget, så pengene kan komme tilbage til forbrugerne, mener han.

Jan Kimose Jespersen har dog ikke bemærket, at varmeregningen var specielt høj.

- Men når man sammenligner med Aarhus og Hadsten, så er varmeregningen da noget højere, siger han.

Det er også kommet bag på politikerne i Randers, at Verdo Varme er kommet i Forsyningstilsynets søgelys.

- Det er meget, meget skandaløst, at vi oplever, at varmeforbrugerne i Randers er blevet snydt i et så kæmpestort omfang, som vi oplever, at de er, siger byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten.

Af samme grund har han sat sagen på byrådets dagsorden den 29. april.

- Jeg mener, at vi bør starte en diskussion, om de mennesker, der har stået i spidsen for Verdo, skal gøre det fremover, for det er helt tydeligt, at man ikke har været opgaven voksen, siger Kasper Fuhr Christensen.

At være kundeejet forpligter

Borgmester i Randers Torben Hansen (S) er glad for, at Verdo har bebudet en ekstern undersøgelse af de mange sager, og at Verdo foreløbigt betaler 235 millioner kroner tilbage til kunderne.

- Det er meget, meget klogt. Det er vigtigt, at man i Verdo husker på, at man er et kundeejet selskab, og der er det helt afgørende, at kunderne har tillid til selskabet, siger han.

Også professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh synes, at en undersøgelse er det rigtige skridt videre.

- Jeg tror, at det er vigtigt, at selskabet selv får en uvildig vurdering. Det er meget svært i øjeblikket at forstå, hvad der er op og ned og rigtig og forkert. Jeg tror, at det tjener alle parter godt at få det rigtigt undersøgt, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk