Venligboerne breder sig landet over

Frivillige arbejder for at hjælpe nyankomne flygtninge med små ting venskaber.

Venligboerene er danskere, der ønsker at hjælpe flygtninge, der har måttet forlade deres eget land. (Foto: © Ümit Bektas, Scanpix)

- Tænk hvis det var os, som sad helt alene i et nyt land!

Sådan siger Tina Aas Borja fra Silkeborg. Hun er med i Facebookgruppen venligboerne, som landet over har samlet mange flygtningevenner. Formålet er på frivillig basis at hjælpe med at gøre livet lettere for nyankomne flygtninge.

- Jeg ser vi kan gøre en forskel med de bittesmå ting. Vi skal ikke integrere på den måde, som kommunen skal. Vi kan hjælpe med at fortælle, hvor butikkerne ligger, og hvor man kan købe billige møbler og den slags, siger hun.

Nye venner og legekammerater

Med venligboerne kan flygtninge skabe netværk, og børnene kan få nye legekammerater, mener Tina Aas Borja.

Initiativet opstod i Nordjylland, og har bredt sig til hele landet. I dag harFfacebookgruppen mere end 6000 medlemmer. I Silkeborg er der 680 i Facebookgruppen. I f.eks. Østjylland er der også grupper i Skanderborg, Aarhus, Randers, Favrskov, så i alt 2600 østjyder er venligboere.

Glæde ved at hjælpe andre

I Silkeborg er der i dag inviteret til fælles picnic.

- Jeg føler en stor glæde ved at gøre noget for andre. Jeg har ferie i denne uge, og jeg har fået så stor energi at være med til at arrangere vores picnic. Jeg er blevet bekræftet i at flygtninge omkring os, de vil så gerne være sammen med os, siger Tina Aas Borja.