Verdens første DNA-laboratorium under vand: Robot holder øje med fisk

Nu skal der holdes styr på, hvornår fisk ankommer og forlader vores farvande.

Robotten står på 15 meters dybde, fem kilometer fra kysten. (© DTU Aqua)

Forskere fra DTU Aqua i Silkeborg vil holde styr på, hvornår fisk ankommer og forlader vores farvande herhjemme.

DTU Aqua har udviklet en robot, der skal hjælpe med det. Robotten, der også kaldes ESP, er den eneste af sin art, der er i brug, og den skal det næste stykke tid samle information om de fisk, der svømmer forbi den i vandet.

Robotten fungerer ved, at den hver dag suger vand ind og filtrerer det for derefter at udvinde DNA-spor fra de organismer, der har været i vandet. Herefter kan den sende besked hjem til kontoret i Silkeborg.

Det fortæller Einar Eg Nielsen, der er professor ved DTU Aqua.

- Det er jo en ny måde at monitorere forekomster og bevægelser af dyr og planter ude i havet. Det er uafhængigt af skibstid – både med hensyn til forskningsskibe og i forhold ti kommercielle fartøjer – så man får en helt ny slags data, siger han.

Robotten er placeret på 15 meters dybde, fem kilotmeter ud for kysten i Skagerrak/Kattegat. Lige nu holder robotten øje med makrel, hornfisk og to slags tun.

- Man kan danne sig et billede af, hvornår makrellen kommer, hvordan passer det med miljøforholdene? Kommer den, fordi temperaturen stiger, eller kommer den, fordi der er føde, den kan spise?

Kan gavne fiskerne

Lige nu afprøver man robotten, og hvis alt går som det skal, kan det også gavne fiskerne.

- Fiskerne sejler jo ud, hvor de har erfaring med, at der er fisk på forskellige årstider. Men i og med at man ikke behøver en båd til at komme ud, kan man give uafhængig data om, hvor fiskene er henne, forklarer Einar Eg Nielsen.

Arbejdet med at spore DNA med robotten er et samarbejde mellem DTU Aqua, DHI Group og Sveriges Landbrugsuniversitet (SLU Aqua).

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter