Virksomheder: Ingen kissemissen på jobbet

Det er ikke velset i flere store virksomheder, hvis en leder indleder et forhold til en menig medarbejder. Men der er forskel på , hvordan virksomhederne administrerer reglerne.

Det er for at beskytte medarbejderen, at man i Dansk Supermarked har forbudt forhold mellem ledere og menige medarbejdere i koncernen, fortæller pressechefen. (© Colourbox)

Flere store virksomheder accepterer ikke romantiske forbindelser mellem ledere og menige medarbejdere i samme afdeling. Men der er forskel på, hvor nøje det er beskrevet i virksomhedernes regelsæt.

Pressechef i Dansk Supermarked, Mads Hvidtved Grand, siger, at kædens 33.000 danske ansatte ikke kan indlede et fast forhold, hvis den ene er leder, og den anden part er menig medarbejder i samme afdeling.

Det er ledernes ansvar at sørge for, at kærlighedsforhold mellem en leder og en medarbejder ikke opstår, og reglerne står klart og tydeligt i Dansk Supermarkeds ledelseshåndbog.

- Det kan virke lidt stift og gammeldags, men vi gør det for at beskytte vores medarbejdere, siger han.

Op til den enkelte arbejdsplads

I Arla, der har 19.000 medarbejdere, er det også forbudt, at chefen og medarbejderen kysser med jævne mellemrum, men her er reglerne ikke skrevet ned.

- Vi har mange typer af arbejdspladser, som ikke er ens, og derfor er det op til de enkelte arbejdspladser selv at finde en god aftale. Arla er en virksomhed, hvor der ikke skal være politikker og regler for alt, siger pressechef Theis Brøgger.

For begge virksomheders vedkommende vil der ikke blive set med milde øjne på, hvis chefen og medarbejderen prøver at skjule deres forhold.

Hvornår er en romance et forhold?

I Region Midtjylland er der heller ingen nedskrevne regler for, hvad der skal ske, hvis overlægen og sygeplejersken har et godt øje til hinanden.

For er en leder og en menig medarbejder i et fast forhold, så snart de har kysset til julefrokosten, eller skal der mere til?

Det er blandt andet usikkerheden om, hvornår en romance bliver til et fast forhold, der ligger bag Region Midtjyllands beslutning om ikke at have nedskrevne regler for lederes og medarbejderes private omgang med hinanden.

Tager stilling fra sag til sag

I Region Midtjylland er det ikke tilladt for ledere og medarbejdere i samme afdeling at være i fast forhold, men der tages stilling fra sag til sag, siger personalejurist i regionens HR-afdeling Nina Skarum.

- Det er meget svært at beskrive præcist, hvornår man er et par. Er man det, når man har mødt hinanden for tre dage siden og er glødende forelsket, eller er man det først, når man bor på samme adresse, spørger Nina Skarum, der selv vurderer, at man kan tale om et fast forhold, når man flytter sammen eller bliver gift.

Aarhus Kommune har netop skærpet sine regler for forhold mellem ledere og menige medarbejdere. Stramningen betød først, at skolelederen for Hasle Skole ikke kunne dele arbejdsplads med sin kone gennem 12 år, der er lærer på skolen, men siden har rådmand Bünyamin Simsek afgjort, at sagen skal gå om.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk