Voksne vil have rettet tænder: Vi drømmer alle om et pænt tandsæt

Specialtandlæge i tandregulering ser flere og flere på både 60 og 70 år, som får rettet tandsættet.

Bjørn Rasmussen er glad for sit nye smil. (© Dr Østjylland)

Tandretning med bøjle er ikke længere kun for børn og unge. De voksne vil i stigende grad også i tandlægens varme stol.

Hos Tandlægeforeningen har man foretaget stikprøveundersøgelser, som viser, at flere og flere voksne får rettet tænder.

En af dem, som lige har været igennem tandregulering som voksen, er Bjørn Rasmussen på 55 år, der til daglig arbejder som softwareudvikler.

Han har netop afsluttet et årelangt forløb med både bøjle og kæbeoperation.

- Jeg er supertilfreds med resultatet. Specielt det øjeblik, man får bøjlen af. Men også, når man ser sig i spejlet, og når man ser billeder fra før, så kan man ikke rigtig forstå, at man så sådan ud, siger han.

Selvom det ikke var et flottere smil, der var afgørende for ham, var det stadig en god bonus. Men for andre vægter det kosmetiske i en tandretning tungere.

Gennemsigtig bøjle gør det diskret

Blandt andet for forsikringsrådgiver Lars Christensen, der som barn også havde bøjle på.

- Over tid er de begyndt at falde tilbage til, hvor de havde siddet oprindeligt. Så det kosmetiske, og det faktum, at jeg kunne mærke, at mit bid var blevet anderledes, gjorde, at jeg ville have dem rettet igen, siger han.

Han valgte en gennemsigtig bøjle, da han har passeret de 40 år og derfor gerne vil gøre det lidt diskret.

- Selvfølgelig drømmer alle om at have et pænt tandsæt. Det er noget, man altid lægger mærke til. I hvert fald, hvis man selv har fokus på det. Jeg synes, der var mange, der havde fokus på, at mine tænder var skæve.

Udseendet har betydning

Begge er kunder hos Janne Grønhøj, specialtandlæge i tandregulering. Hun fortæller, at klinikken i Aarhus i 2002 havde rigtig mange børn, der skulle have lavet tandregulering, fordi klinikken behandlede børn fra forskellige kommuner. I dag har klinikken stort set kun voksne klienter. Desuden ser hun også flere og flere på 60-70 år, som får rettet tandsættet.

- Det er jo første generation, som stadig har sine egne tænder. Så der ser vi klart en stigning i den gruppe, og generelt har vi set en stigning i voksengruppen, siger hun.

Hun oplever, at årsagerne til, at den ældre generation også kommer under behandling både kan være, at man skal rette op på noget rent funktionsmæssigt. Men det kan også være af kosmetiske årsager.

- Bare fordi man er 70 år, er man jo stadig lige så forfængelig og regner med, at man skal leve i mange år endnu, forklarer hun.

En tandretning kan løbe op i 40.000-50.000 kr.

Tandlægeforeningen har ikke konkrete tal på, hvor mange voksne, der får rettet tænderne.