Voldsom vækst i Airbnb-turister i Aarhus

Antallet af Airbnb-gæster er vokset med 61 procent på et år - hotellerne kræver regulering.

I Aarhus har 2600 Airbnb-udlejere det seneste år tjent 32 mio kroner. (Foto: JOHN MacDougall © Scanpix)

​Flere aarhusianere lejer deres hjem ud til turister, når de for eksempel selv er taget på ferie, og boligen står tom.

Det viser en rapport, som udlejningstjenesten Airbnb i dag offentliggør i forbindelse med et Deleøkonomisk Folkemøde i Aarhus.

Med knapt 160.000 overnatninger det seneste år har borgerne for alvor taget tjenesten til sig, og det giver panderynker hos hotelbranchen, der frygter konkurrence på ulige vilkår.

- Hvis du går ind ad den ene dør - på et hotel - er der i dag krav om blandt andet brandsikkerhed. Går man ind ad den anden dør – i en privat lejlighed – er der slet ikke de samme regler og samme sikkerhed for gæsten.

Det siger Kirsten Munch Andersen, som er politisk direktør hos hotellernes brancheforening Horesta.

Hun vil udover at regulere den private Airbnb-udlejning også have sikkerhed for, at udlejerne betaler skat af fortjenesten.

I Aarhus har 2600 udlejere det seneste år tjent 32 mio kroner. Antallet af overnatninger er vokset med 61 procent, og tjenesten er nu den største enkeltudbyder af overnatninger i Aarhus.

Horesta vil have standset den udvikling og henviser til, at turister i flere europæiske byer via Airbnb-udlejning er rykket helt ud i boligkvartererne, og det har skabt store folkelige protester mod de mange turister.

Brancheforeningen vil derfor have et loft over, hvor mange dage, man må leje sin bolig ud via Airbnb gennem et år - men den ide møder ikke opbakning hos Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus.

- Vi kan sagtens tage mange flere turister i Aarhus. Vi kan ikke sammenligne Aarhus med Barcelona, Amsterdam eller nogen af de andre storbyer, hvor der er millioner af turister hvert år, siger borgmesteren.