Voldtægt af nattevagt trods påbud om mere sikkerhed

Da Arbejdstilsynet i april besøgte døgninstitutionen Himmelbjerggården, lød påbuddet, at sikkerheden skulle forbedres. Alligevel blev en nattevagt voldtaget.

Døgninstitutionen Himmelbjerggården ved Ry fik påbud om at forbedre sikkerheden. Alligevel blev en ansat på stedet voldtaget på et nattevagt. (© AP Graphics)

Trods skærpede krav til sikkerhed blev en ansat på en døgninstitution voldtaget.

Da Arbejdstilsynet i april besøgte Himmelbjerggården ved Ry, lød påbuddet, at sikkerheden skulle forbedres.

Alligevel blev en ansat på stedet voldtaget på en nattevagt i slutningen af august.

Himmelbjerggården er en døgninstitution for børn og unge. Der bor normalt omkring 30 børn og unge fra hele landet.

Trusler om at slå de ansattes børn ihjel

Arbejdstilsynets rapport, som DR Østjylland har fået indsigt i, kan fortælle om flere voldelige episoder hen over året, blandt andet er en ansat blevet nikket en skalle, og en støtteperson er blevet sparket i hovedet.

Samtidig er der sket en stigning i antallet af chikaner mod de ansatte og antallet af dødstrusler som "jeg slår dit barn ihjel".

Rapporten fortæller også, at de, der kommer på Himmelbjerggården, har større og større vanskeligheder, har svært ved at være sammen og er voldelige overfor hinanden.

Påbuddet skal være efterkommet senest 1. december

Regionen blev derfor pålagt at sikre døgninstitutionen bedre mod vold og trusler, og påbuddet skal være efterkommet senest den 1. december i år.

- Vi arbejder med nogle af de svageste borgere, så det kan være usikkert at arbejde på Himmelbjerggården, erkender socialdirektør i Region Midtjylland, Ann-Britt Wetche.

Hun siger, at sikkerheden har været under lup siden påbuddet fra Arbejdstilsynet, men når der kommer en episode som voldtægten, intensiveres arbejdet, og dagen efter voldtægten fik de ansatte en overfaldsalarm.

Socialpædagogerne kritiserer forløbet

Socialpædagogernes Fagforbund kritiserer, at der skulle en voldtægt af en medarbejder til, før  Himmelbjerggårdens ansatte blev udstyret med en overfaldsalarm.

- Med de graverende  ting, der er beskrevet i rapporten, burde man have handlet hurtigere, siger formand for socialpædagogerne i Østjylland, Verne Pedersen.

-  Regionen har ansvaret for, at det er sikkert og forsvarligt for de ansatte at gå på arbejde, og hvis der ikke mangler penge på området, kan det undre, at der ikke er sket noget.