Vrede forældre demonstrerer mod besparelser på børn- og ungeområdet i Aarhus

Der skal findes i alt 200 millioner kroner i kommunekassen i Aarhus, hvor forhandlingerne er i gang.

Forældrene håber, at de kan påvirke de politiske forhandlinger gennem deres demonstration.

Vrede forældre forsøger torsdag eftermiddag at presse politikerne til at opgive millionbesparelserne på børn og ungeområdet i Aarhus Kommune.

Forældrene demonstrerer foran byens rådhus, mens politikerne forbereder et afgørende byrådsmøde inde bag vinduerne.

Kommunen har nemlig budgetteret med penge fra en udligningsreform, der ikke var vedtaget. Det betød, at der pludselig manglede omkring 200 millioner i kommunekassen, og at der skal spares på flere områder.

Det er blandt andet politikernes planlagte besparelser på skoleområdet, forældrene er vrede over. Det fortæller initiativtageren til dagens demonstration Katrine Bonde Thygesen.

- Håbet er, at politikerne kan se os. Vi skal være synlige, og vi skal have bredt ud, at vi virkelig er uenige i de besparelser, der kommer på området, siger hun.

Politikerne har prøvet at dæmpe forældrenes vrede ved at droppe et meget omdiskuteret forslag om større skoledistrikter.

Planen skulle spare kommunen for 30 millioner kroner årligt. Men forslaget mødte så kraftig modstand, at politikerne efter et krisemøde sendte embedsmændene tilbage til tegnebrættet for at finde en alternativ løsning. Denne gang med besparelser for 15 millioner kroner.

I det nye forslag er der lagt op til en rammebesparelse på skoleområdet på knap fem millioner kroner i både 2021 og 2022. Besparelser, der skal fordeles forholdsmæssigt på kommunens 46 skoler. Derudover vil man effektivisere på ejendomsområdet, og så vil man spare to millioner årligt på den centrale forvaltning.

Selvom besparelserne er halveret, er det stadig ikke godt nok, lyder det fra Katrine Bonde Thygesen.

- Der er stadig kæmpe forringelser på området. Jeg ved ikke, hvordan de sidder og fedter med deres regnskaber, men jeg tror ikke på det her. Jeg er ikke fortrøstningsfuld, siger hun.

(© Dr Østjylland)

Politikere: Vi kan ikke undgå besparelser

Byrådsmedlem for Venstre Gert Bjerregaard siger, at demonstrationerne gør indtryk, men selvom partiet gerne ser, at kommunens børn og unge ikke rammes af besparelserne, så kan det ikke lade sig gøre.

- Helt at undgå, at der kommer til at blive sparet, kan vi altså ikke, slår han fast.

Samme melding kommer fra blandt andre Socialdemokratiets politiske ordfører Anders Winnerskjold.

- Vi tager det meget seriøst. Vi prøver at være økonomisk ansvarlige – budgetterne skal også passe i fremtiden. Vores helt klare ambition til de her forhandlinger er, at vi skal forsøge at friholde kernevelfærden så meget som muligt, siger han.

Der skal spares i alt 93 millioner kroner på børne- og ungeområdet i Aarhus Kommune.