WHO: Alle fødegange bør gøre som i Aarhus

Aarhus Universitetshospitals projekt for at undgå omsyning af kvinder, der er bristet under fødsel, bliver fremhævet af sundhedsorganisationen WHO.

Ifølge WHO er Aarhus langt fremme med at sikre sundheden for de kvinder, der brister under fødsel. (© Colourbox (Arkivfoto))

De kan noget på fødegangen i Aarhus, som alle kan lære af.

Det mener Verdenssundhedsorganisationen, der normalt bare går under navnet WHO.

WHO har udvalgt 13 projekter i verden, der gør en forskel for kvinders sundhed og trivsel, og her er fødegangen på Aarhus Universitetshospital som det eneste danske med på listen.

Her er man nemlig rigtig gode til at tjekke og holde øje med kvinder, der brister, når de føder. De får rutinemæssigt tjekket syningen tre dage efter fødsel.

- Ifølge WHO er det helt unikt, at vi kigger på syningerne og på den måde kan nå at gøre dem om, hvis de ikke er gode nok, fortæller Sara Kindberg, der er jordemoder på Aarhus Universitetshospital.

Læger og jordemoder fra andre fødeafdelinger i Norden strømmer faktisk til Aarhus for at se, hvordan det gribes an, og de fleste hospitaler i Danmark vil ifølge Sara Kindberg i fremtiden følge Aarhus-modellen.

Syninger, der er gået galt, kan have alvorlige konsekvenser, ikke bare kosmetisk.

- I værste fald kan det betyde noget for, hvordan man kan holde på urin og afføring senere i livet, så det er enormt vigtigt at få tjekket underlivet efter en fødsel, siger Sara Kindberg, der glæder sig over WHO's fokus.

- Det er utroligt skønt, og jeg er utroligt stolt af at have bidraget til et koncept, der kan være med til at lave nye former for service for kvinder i hele verden, siger hun.

Det er kun to procent af syningerne i Aarhus, der skal laves om.