Yahya Hassan dømt til psykiatrisk behandling

Den aarhusianske digter har erkendt alle 42 forhold. Forsvarer venter snarlig udskrivelse.

Yahya Hassan har været varetægtsfængslet siden 16. juli. Han har siddet fængslet i surrogat på en retspsykiatrisk afdeling. (ARKIV) (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Yahya Hassan er blevet dømt til psykiatrisk behandling af retten i Aarhus.

Dermed fulgte retten anklager Tanja Fogts krav om en behandlingsdom uden længstetid for foranstaltningen. Det sker blandt andet på grund af, at Yahya Hassan bliver dømt for alvorlig vold og trusler.

Forsvarer Michael Juul Eriksen havde ikke nogen indvendinger med en behandlingsdom, men ønskede et maksimum på fem år.

Den aarhusianske digter erkendte alle de 42 forhold, han var tiltalt for.

De strakte sig fra vold, trusler, hærværk, blufærdighedskrænkelse til overtrædelse af forbud mod at opsøge en kvinde.

Retslæger anbefalede behandlingsdom

Retslægerådet var blevet bedt om en vurdering og havde også anbefalet en behandlingsdom, fordi de vurderede, at Hassan var psykisk syg.

- Det er særligt de trusselsforhold og den grove vold, der er en del af anklageskriftet, der gør, at jeg nedlægger påstand, at der ikke skal være nogen længstetid, siger anklager Tanja Fogt.

- Behandlingsdommen betyder, at han nu skal være indlagt på en psykiatrisk afdeling, og så er det op til en overlæge at vurdere, om og hvornår han skal udskrives, siger hun.

Forsvarer Michael Juul Eriksen modtog dommen på sin klients vegne.

- Retslægerådet har udtalt, at han ikke er egnet til at komme i almindeligt fængsel. Det er jeg meget enig i. Han slipper for at komme i fængsel og får en behandlingsdom, siger han.

Forsvarer venter udskrivelse snart

- Det betyder, at han kan blive udskrevet i morgen eller i hvert fald en af de nærmeste dage, forhåbentligt. Ingen fængsel og hurtig udskrivning, det synes jeg, er en god sanktion i den her sag, siger Michael Juul Eriksen.

- Der er så åbnet mulighed for, at hvis der opstår et behov for behandling, så kan han få det. Han har jo været psykisk skrøbelig og ude i nogle misbrugsproblemer i perioder, der er årsagen til, at han er kommet ud i de her problemer, siger han.

- Som det blev læst op i retten, så har der været en positiv udvikling, så jeg regner med, at han kan blive løsladt indenfor nogle dage og så se fremad, siger Michael Juul Eriksen.

Yahya Hassan har været varetægtsfængslet siden 16. juli. Han har siddet fængslet i surrogat på en retspsykiatrisk afdeling.

Yahya Hassan blev for to år siden idømt et år og ni måneders fængsel for at have skudt en 17-årig mand i foden ved en episode i det vestlige Aarhus.Opdateret 18/10/2018 13:10: Detaljer og kommentarer tilføjet.