Yumna og Asma er blevet venner gennem hovedstød og driblinger: Fodboldskole fejrer ti år

I ti år har børn i udsatte boligområder fået tilbud om fodboldskole.

De to 9-årige piger er afsted på fodboldskole i en uge i Gellerup.

- Man vågner og tror, man skal i skole, men så er det bare sådan en sjov skole.

Sådan forklarer niårige Yumna Halimah glæden ved at være på fodboldskole.

Og hun er ikke alene.

Faktisk har rekordmange børn pakket fodboldtasken til en af Dansk Boldspil-Unions og Dansk Idrætsforbunds Get2-fodboldskoler hen over sommeren. En uges tilbud til børn og unge i udsatte boligområder til mellem 100-150 kroner.

I år er der i alt 21 Get2-fodboldskoler rundt omkring i landet, og 1.375 drenge og piger hopper i fodboldstøvlerne.

For Yumna Halimah er fodboldskolen i Gellerup både et sted, hvor hun kan øve sig i at blive bedre til at lave smarte tricks med bolden, og et sted, hvor hun kan møde nye venner.

- Man får rigtig mange venner, siger hun.

Og en af hendes nye veninder er Asma Abdi, der også er ni år gammel, og selvom det nye venskab kun har blomstret siden mandag, er der ingen tvivl om glæden ved det.

- Det er det gode ved fodboldskole. Der kommer ret mange, og det er ret sjovt, synes vi, siger Asma Abdi.

Fodboldskole er særlig vigtig i år

Den første Get2-fodboldskole blev fløjtet i gang for ti år siden, og i dag glæder DBU-formand Jesper Møller sig over de rekordmange tilmeldte.

Fodboldskolen spiller nemlig en vigtig rolle i et område som Gellerup, mener han.

- Der er simpelthen brug for et netværk, der sikrer, at der bliver lavet aktiviteter, der sikrer, at børn kommer ud og rører sig og bliver en del af et fællesskab, lyder det.

Og særligt efter et forår med corona er det godt, at børnene kan være sammen indenfor kridtstregerne, mener han.

- Jeg er 100 procent sikker på, at vores fodboldskoler netop i år løser en samfundsmæssig opgave, hvor vi selvfølgelig passer på hinanden.

Her fortæller DBU-formanden om vigtigheden af fodboldskolerne.

Den opfattelse deler den lokale klubformand i ACFC i Gellerup, Afif Abdallah. Klubben har været med helt fra start, og fodboldskolen er en stor gevinst for området, siger han.

- Det er en stor mulighed for børn i belastede områder, for deres forældre kan have det svært ved at klare det økonomisk at sende børnene på fodboldskole, lyder det.

Normalt koster fodboldskolen nemlig omkring 900 kroner.

Afif Abdallah tror, at behovet for at komme på fodboldskole er større i år end de foregående ni år. De unge drenge og piger har måttet sidde hjemme på værelset, mens fodboldbanen har været låst af på grund af corona.

- Man har godt kunnet se på dem, at de har savnet at være sammen, så det er dejligt, at de får denne her mulighed, siger han.

Borgmester: Fodboldskole udvikler både børn og område

Socialdemokratiets børneordfører Jens Joel er for sjette år i træk spillende træner på kunstgræsbanen i Gellerup.

Han glæder sig over, at der i år er endnu flere børn tilmeldt end normalt.

- Det betyder, at flere og flere får øjnene op for foreningsidrætten. Noget af det, man også lærer her, er, at man skal spille hinanden gode, og det er jo vigtigt i resten af livet også, mener han.

Også den aarhusianske borgmester, Jacob Bundsgaard (S), mener, at fodboldskolen er vigtig for udviklingen af området, som historisk set har haft sine udfordringer:

Ved fodboldbanen er venindeparret Yumna Halimah og Asma Abdi i fuld gang med at øve sig hovedstød, og de ville ønske, at den ugelange fodboldskole varede meget længere.

- Jeg ville ønske, at det ikke kun varede en uge, men hele måneden, lyder det fra Yumna Halimah.