11-årige Puk førte dagbog over sin spiseforstyrrelse: ’Jeg havde nogle virkelig nedgørende tanker om mig selv’

Puk Hoppe Søe manglede andre unge at spejle sig i, da hun var allermest syg af anoreksi. Nu er hendes 100 dagbøger blevet til en bog om at have anoreksi.

15-årige Puk Hoppe Søes har lidt af anoreksi i tre år. Nu er hendes dagbøger fra de mange indlæggelser blevet til en bog. (Foto: (Privat foto) © (c) privatfoto)

- Jeg synes virkelig dårligt om mig selv som menneske.

Sådan står der i 15-årige Puk Hoppe Søes dagbog. Da hun var 11 år, fik hun en spiseforstyrrelse, og i tre år har hun lidt af både tvangstanker, angst og anoreksi.

I flere omgange var hun indlagt på hospitalet, og flere gange var hun så syg, at det var livstruende. Under de mange indlæggelser begyndte hun at skrive sine tanker ned i dagbøger.

På de tre år, hvor Puk var syg, nåede hun at udfylde omkring 100 dagbøger med sine tanker. De bøger er nu blevet til hendes bog ’ Et monster flytter ind – og ud’, som udkom i begyndelsen af november.

- Jeg havde brug for at få et overblik i alle de tanker, der fræsede rundt i hovedet på mig dengang, så jeg bedre kunne overskue dem og få dem på afstand, siger hun.

- Det var ofte tanker som ’nu har jeg spist for meget’ eller ’jeg er ikke god nok’. Nogle virkelig nedgørende tanker om mig selv.

I julen 2017 var Puk Hoppe Søe livstruende syg. Her står hun med hilsner fra sine klassekammerater, fordi hun ikke kunne komme i skole. (Foto: (Privat foto) © (c) privatfoto)

Da Puk Hoppe Søe var 11 år, blev hun interesseret i at få en perfekte krop. Derfor begyndte hun at følge diverse kostråd fra folk på Facebook og Instagram og lyttede til, hvad hendes omgivelser sagde om emnet.

- Noget i mig fik mig til at overgøre dem, så jeg til sidst ikke kunne få mig selv til at spise et eneste stykke slik. Træningen og tvangstankerne overtog det hele. Fik ligesom ikke rigtig fanget det her med at holde pauser, skriver hun i bogens forord.

Skrev den bog, hun selv manglende

Under Puks sygdomsforløb manglede hun selv ligesindede at spejle sig i og andre unge til at sætte ord på det svære ved at lide af anoreksi.

- Jeg manglede at høre fra en anden, at jeg ikke var alene om de tanker jeg havde, siger Puk Hoppe Søe.

Det er netop en af årsagerne til, at forlaget Skriveboblen sagde ’ja tak’ til at udgive bogen, selvom forfatteren kun er 15 år gammel.

Forlagsredaktør Mille Eigaard Andersen har nemlig selv lidt af anoreksi i 16 år og ved derfor, hvor vigtigt det er at have nogle at spejle sig i.

- Det giver noget helt andet, når det er en ung, der snakker til en ung omkring emnet, end når det er os voksne, der kommer og skal belære de unge. Det er en vigtig bog, der har manglet, siger Mille Eigaard Andersen.

Ekspert: Supervigtigt indspark

Birgitte Hartvig Schousboe, der er psykolog og faglig direktør for Kompetencecenter for spiseforstyrrelser, mener, at bogen er et supervigtigt indspark.

- Det giver nogle helt andre nuancer, end når en fagperson udtaler sig. De fleste vil få en fornemmelse af de følelsesmæssige aspekter, der er i forbindelse med en spiseforstyrrelse, siger hun.

Hun mener desuden, at bogen også kan hjælpe pårørende til børn og unge med spiseforstyrrelser.

- Det er meget svært at forstå en spiseforstyrrelse – særligt anoreksi, og nogle kan tænke "det er bare en fiks idé".

- Men en beskrivelse af et levet liv med en spiseforstyrrelse, kan være med til at vise, hvor voldsomt det kan være. Den kan også give håb for folk, der står midt i det, selvom det kan se voldsomt ud, siger hun.

FacebookTwitter