16 bombetrusler er sendt til skoler via Aula

Rigspolitiet opfordrer forældre til at snakke om it-sikkerhed med deres børn.

Politiet har modtaget 16 bombetrusler på folkeskoler i syv forskellige politikredse. Arkivfoto. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Her til morgen og i går aftes fik tre skoler tilsendt bombetrusler.

Truslerne blev sendt til Gåsetårnsskolens afdeling Iselinge i Vordingborg og Nysted Skole på Lolland samt Skolen ved Sundet i København.

Truslerne er sendt ud via forældreintranettet Aula og SkoleIntra.

Men det er ikke de eneste skoler, der har modtaget sådan en besked. Rigspolitiet bekræfter over for DR Sjælland, at de kender til 16 sager fra syv forskellige politikredse. Det er dog for tidligt at sige, om der er en sammenhæng mellem bombetruslerne.

Beskederne er sendt fra en lærer og elever, der har fået misbrugt deres login.

Brug for at berolige børn

Her til morgen har personalet på Nysted Skole brugt tiden på at berolige børn og forældre sammen med politiet, fortæller skoleleder Brian Bodersen.

- Vi samlede alle børnene i salen, og vi har talt med dem alle sammen og manet til besindighed. Derfor handler det om resten af dagen at gå rundt og smile på gangene, så eleverne føler sig trygge, siger han.

På Gåsetårnsskolen i Vordingborg har forældre til skolens elever også været bekymrede, siger distriktsskoleleder Mai-Britt Herløv Petersen.

- Der har været enkelte forældre, der har været bekymrede og holdt deres børn hjemme, men vi har fået at vide af politiet, at der er tale om chikane, og at både elever og ansatte trygt har kunnet tage ud til skolen, siger hun.

Online drengestreger

Det kan dog være svært for politiet at finde dem, der står bag bombetruslerne, hvis man spørger Henrik Larsen, der er chef for DK-CERT, der håndterer it-sikkerhed på blandt andet universiteter.

- Det er en vanskelig ting. Politiet vil ofte have meget svært ved at finde ud af, hvem der har misbrugt en andens konto. Derfor skal politiet finde ud af, hvor gode skolerne er til at passe på deres elevers brugernavne og passwords.

Henrik Larsen understreger, at bombetrusler skal tages alvorligt, men han er overbevist om, at bombetruslerne på Aula bare er online 'drengestreger'.

- Trusler af den her karakter er typisk på niveau med drengestreger. Det er noget, der handler om at genere, og det har det jo også gjort ved at forstyrre undervisningen og få politiet til at rykke ud. Politiet har også meldt hurtigt ud, at der ikke er bomber på skolerne, siger han og fortsætter:

- Det værste, der kan ske, er, at det spreder sig. Forhåbentligt er det ikke kommet på mode at sende bombetrusler gennem Aula, fordi det er nemt.

Tal med dit barn om it-sikkerhed

Rigspolitiet slår fast, at det er børn og unges brugernavne og adgangskoder, der er blevet misbrugt til at lave bombetrusler, og de ser alvorligt på sagen.

Derfor opfordrer Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center i en pressemeddelelse forældre til at tale med deres børn og lære dem at holde blandt andet adgangskoder hemmelige.

- Der er ikke tale om, at hoveddøren er brudt op, men at man har fundet nøglen og låst sig ind. Det kan man heldigvis sikre sig mod med meget simple midler. Derfor er det vigtigt, at man som forælder tager en snak med sit barn om it-sikkerhed – også selvom man har mindre børn i for eksempel 4. klasse, skriver politiinspektør Claus Birkelyng i udtalelsen.