17-årig smidt ud af gymnasium efter trusler om skoleskyderi: Politiet tager alvorssnak med eleverne

Elev truede med skoleskyderi og er nu smidt ud. Imens lærer de andre elever om digital sikkerhed på Slagelse Gymnasium.

SSP-medarbejder og politiassistent ved Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politi talte i formiddag med eleverne på Slagelse Gymnasium om trusler om et skoleskyderi fra en 17-årig elev og om hendes anholdelse. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

- Når der bliver skrevet, "jeg bliver den næste skoleskyder" – for det ved I jo alle sammen godt, at det var det, der blev skrevet – så bliver politiet nødt til at reagere, for det kan jo rent faktisk godt være, at det er sådan.

Sådan lød ordene til flere hundrede elever på Slagelse Gymnasium i dag, da de igen fik besøg af politiet.

- Det er slet ikke sikkert, at vi har tid og mulighed for at gå ind og se på den enkeltes fortid eller mangel på samme, men vi bliver nødt til at reagere på det, sagde Ebbe B. Henriksen, der er SSP-medarbejder og politiassistent ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, til eleverne.

Anledningen til dagens møde med eleverne var meget alvorlig, for tirsdag aften skrev en 17-årig elev i en lukket gruppe på Instagram, at hun måske blev den næste skoleskyder.

Det blev anmeldt til rektor og derefter til politiet, og onsdag morgen blev pigen anholdt, da hun ankom i bus til gymnasiet. Efterfølgende er hun blevet sigtet for trusler på livet.

- Vi kan jo ikke vide, om hun rent faktisk har våben med, forklarede Ebbe B. Henriksen eleverne om den anholdelse, som mange enten selv så eller efterfølgende har set i en Snapchat video.

Unges brug af sociale medier var på programmet til fællessamlingen på Slagelse Gymnasium i dag. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

SSP-medarbejderen var inviteret af rektor til at tale om episoden og om digital sikkerhed på sociale medier.

- Der er nogle, der har oplevet anholdelsen som voldsom og har tænkt: "Kan det virkelig være rigtigt?". Så det er for at få dem til at forstå, at politiet bliver nødt til at reagere, når nogle er bekymrede for sådan en udtalelse, sagde Ebbe B. Henriksen før mødet med eleverne.

Elev: Godt politiet ikke venter, til det er sket

Benjamin Nissen går i 3.g. Han er helt okay med, at politiet mødte talstærkt op og anholdt pigen.

- Det er godt, de kommer, og ikke venter til det er sket, synes jeg. De er nødt til at tage fat i det, før det sker.

- Jeg tror, at det var en ”joke” fra hendes side, for jeg føler ikke, at hun kunne finde på sådan noget. Jeg tror heller ikke, hun havde nogen våben med. Men det var selvfølgelig forkert at sige sådan noget på sin Instagram, siger Mathias Dilling-Hansen, der også går i 3.g.

Benjamin Nissen er enig, og han synes, at det, der blev skrevet, er meget alvorligt:

- Hun truer vel os alle på livet med at dræbe os. Hvis det var en joke, så er den ikke særlig sjov.

Udmeldt af gymnasiet

På Slagelse Gymnasium skal eleverne ikke true med at slå nogen ihjel.

Rektor Lotte Büchert holdt i går et møde med den 17-årige pige og hendes mor for at forklare, at pigen har overtrådt skolens regler og derfor ikke kan fortsætte som gymnasieelev.

- Vi har en nultolerance over for vold og trusler, siger Lotte Büchert og fortsætter:

- Der er mange hensyn at tage både til den her elev, der har begået noget, der er ulovligt, og så er der hensynet til alle de andre elever på skolen, som også skal kunne bevæge sig rundt i et trygt skolemiljø. Derfor er jeg nødt til at træffe den beslutning, selvom det er på et ulykkeligt grundlag, siger hun.

Rektor Lotte Büchert havde inviteret politiet til at tale til og med eleverne om digital sikkerhed efter en trussel mod skolen på det sociale medie Instagram. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

- Det ødelægger hendes fremtidige planer, hvis hun får det her på sin straffeattest. Det er megaærgerligt, hvis hun skal have et job og på skole i fremtiden, siger Mathias Dilling-Hansen, da han hører, at pigen ikke længere går på skolen.

3.g’er Isabell Pauli Hoffmann er helt enig:

- At hun går ud og skriver det her på Instagram - det kan man diskutere, hvor dumt det er. Det synes jeg personligt selvfølgelig er meget dumt. Det er en rimelig straf, at hun bliver smidt ud, siger hun.

Anholdelse delt på Snapchat

Anholdelsen i går blev filmet og delt på Snapchat. Det førte til et spørgsmål fra publikum om lovligheden af at filme og dele billeder.

Lovligheden af at filme og dele billeder blev diskuteret på mødet i formiddag på Slagelse Gymnasium. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

Ebbe B. Henriksen måtte forklare, at det er helt lovligt at filme i det offentlige rum.

- Det er noget, der kommer til at kunne følge hende resten af livet, siger Isabell Pauli Hoffmann.

- Det var lidt krænkende for hende, at den kommer på BT og på alle mulige forsider. Det synes jeg er ærgerligt for hende, siger Mathias Dilling-Hansen.

Pas på impulserne

Ebbe B. Henriksen gav også råd og tips til eleverne om i det hele taget at tale pænt og være ordentlig på de sociale medier:

- Men det er svært, for det er meget tit impulsivt styret og her-og-nu-handlinger, sagde politiassistenten og opfordrede de unge til at tænke sig om:

- Virkelig tænk over det, for det kan hurtigt gå galt og blive en overtrædelse af straffeloven.

Mathias Dilling-Hansen (tv) og Benjamin Nissen lyttede opmærksomt med på oplægget fra politiet. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

Det er Benjamin Nissen helt enig i:

- Det er farligt at skrive noget, for man kan ikke se reaktioner og ansigtsudtryk. Det er noget andet, hvis man har sagt det face to face. Så kunne man måske godt tyde, at det var en joke. Man har ingen idé om det, understreger Benjamin Nissen.

Facebook
Twitter