17-årige Nicolaj stiller op til kommunalvalg: Jeg er måske landets yngste kandidat

Nicolaj Sørensen håber, at flere unge får lyst til at stemme, når der er unge kandidater.

17-årige Nikolaj Sørensen skal både passe skolen og føre valgkamp de kommende uger. (Foto: Trine Warrer Juul- DR Sjælland)

12 dage før kommunalvalget kan Nicolaj Sørensen puste 18 lys ud i fødselsdags-lagkagen og fejre, at han lige akkurat når at blive gammel nok til have sit navn stående som nummer syv på socialdemokraternes kandidatliste i Vordingborg.

Det gør ham til en af landets yngste byrådskandidater og den yngste socialdemokratiske kandidat, hvilket også blev hyldet på Socialdemokratiets kongres i Aalborg i weekenden.

Nicolaj Sørensen blev fremhævet som partiets yngste kandidat til kommunalvalget på Socialdemokratiets kongres i Aalborg (Foto: PRIVATFOTO)

Nicolaj går til daglig i 2.G på gymnasiet i Vordingborg, så i de kommende uger får han travlt med både at passe skolen og valgkampen.

- Jeg prøver at læse forud, og så må jeg tage afleveringsopgaverne løbende, det skal nok gå, siger han.

Nicolaj Sørensen kommer fra et socialdemokratisk hjem, men hans forældre har ikke været aktive i politik. For to år siden meldte han sig ind i Socialdemokratiet, og engagementet voksede, så han nu stiller op til kommunalvalget.

Og et af de spørgsmål, den 17-årige kandidat ofte må svare på, er om han har erfaring nok til at sidde i et byråd, men Nicolaj mener ikke, politik nødvendigvis handler om erfaring.

- Min generation har flest sofavælgere, så måske har de brug for at have en, de kan spejle sig i og forstå, og som har den samme hverdag og de samme problemer, som dem, mener han.

Et af de problemer Nicolaj Sørensen mærker på egen krop, er lang transporttid med bussen. Han bor på Møn og må selv bruge en time med bussen for at komme på gymnasiet i Vordingborg. Derfor en den kollektive trafik en af de ting, han gerne vil se på, hvis han bliver valgt ind.

- I Vordingborg Kommune har vi en stor procentdel, der ikke tager deres uddannelse. Jeg vil gerne bidrage til, at transporttiden bliver kortere, for mange undersøgelser viser, at unge har tendens til at droppe ud af uddannelsen, hvis der er for lang transporttid, siger han.

Nicolaj Sørensen har dog ikke lige et bud på, hvordan problemet med transporttid med bussen kan løses, det vil han finde ud af, hvis han bliver valgt ind, fortæller han.

Hvis Nicolaj får nok stemmer til kommunalvalget, så betyder det også, at han skal blive boende i kommunen de næste fire år, mens vennerne tager ud at rejse eller måske flytter til storbyen efter studentereksamen.

Det skræmmer ham dog ikke.

- Vi har jo en station i Vordingborg, så hvis jeg skal til København og studere, kan jeg jo bare tage toget, siger han.