17 kommuner kræver bedre bredbånd og mobildækning til alle

Opråb til folketinget fra 17 kommuner og Region Sjælland - stop den digitale ulighed

(© DR)

Hurtigt bredbånd til alle virksomheder og borgere i Region Sjælland kan skabe 26.000 arbejdspladser.

Region Sjælland og de 17 kommuner i regionen er gået sammen om en kraftig opfordring til folketinget: Stop den digitale ulighed, den koster tusindvis af arbejdspladser, hedder det i henvendelsen til folketing og regering.

Og regionen har noget at have kritikken i, siger chefkonsulent i Dansk Energi Thomas Woldiderich.

Norge og Sverige er langt foran Danmark

- Det er vitalt for enhver virksomhed at have en ordentlig bredbåndsforbindelse.

Ifølge Chefkonsulenten er både Norge og Sverige langt foran Danmark i udbredelsen af hurtige bredbånd.  Den svenske stat  har f.eks. postet 3 milliarder i bredbånd til landdistrikterne. I Danmark skal kommunerne låne pengene fra en beskeden pulje.

- Jeg er helt sikker på, at danske kommuner skeler misundeligt til Sverige hvor staten direkte poster penge i bredbånd til landområderne. Lån er selvfølgelig bedre end ingenting, men den svenske ordning sætter langt mere turbo på bredbånd til de tyndt befolkede egne, siger Thomas Woldiderich.

Bredbånd i dag kan sammenlignes med elektricitet for 100 år siden

De 17 kommuner i region Sjælland står bag opfordringen til folketinget om at sætte turbo på udbredelsen af hurtigt bredbånd. Faxes borgmester Knud Erik Hansen siger, at det burde være en statsopgave at sørge for hurtig bredbåndsforbindelse på linjen med indførelsen af elektrisk lys for 100 år siden.

- Ingen kan vel forestille sig huse uden lys. Bredbånd og mobildækning er mindst ligeså vigtige foranstaltninger for udvikling af arbejdspladser og menneskers lyst til at bosætte sig udenfor de større byer, siger Knud Erik Hansen.