18-årige Athithya fra Holbæk møder syriske flygtninge: Vil have flere gymnasieelever til at hjælpe

Athithya Jeyachandran vil overtale flere gymnasieelever til at finde raslebøssen frem og samle penge ind til syriske flygtninge.

I det støvede landskab i Zahle i midten af Libanon, er flere telte og primitive huse sat sammen til en mindre bykonstruktion.

For siden 2009 er befolkningsantallet i Libanon gået fra fire til seks millioner mennesker. Deriblandt bor 1,5 millioner flygtninge fra borgerkrigen i Syrien, og flere har bosat sig i landets flygtningelejre i fire år uden yderligere udsigt til at komme hjem.

En syrisk flygtningelejr ved byen Zahle i Bekardalen i Libanon øst for Beirut. Her venter tusindvis af familier på at komme hjem til Syrien, der lige nu er hærget af borgerkrig.

18-årige Athithya Jeyachandran går i 3.g på Stenhus Gymnasium i Holbæk. Hun er lige kommet hjem fra en rejse i Libanon som gymnasieambassadør for Røde Kors, hvor hun blandt andet besøgte flygtningelejren i Zahle.

Og der er en ganske særlig grund til, at hun tog afsted.

- Jeg vil gerne hjælpe flygtninge og se, hvad de går igennem. Jeg vil se, hvordan børnene har det. Det, de går igennem, er frygteligt og voldsomt, som ingen børn skal opleve, lyder det fra Athithya Jeyachandran.

Motivationen til at hjælpe flygtninge kommer et særligt sted fra i Athithya Jeyachandrans liv.

- Mine forældre er selv flygtninge fra Sri Lanka fra borgerkrig. Og der har jeg hørt historier om de frygtelige ting, de har gået igennem for at komme herop.

Derfor er Athithya Jeyachandran vokset op med at deltage i demonstrationer flere steder i Europa, været medlem i forskellige organisationer, og hun har flere gange samlet penge ind, der blev sendt til mennesker i nød.

Nu vil hun også motivere de danske gymnasieelever til at hjælpe.

Har flere syriske venner

Athithya Jeyachandrans har haft flere venner i folkeskolen med syrisk baggrund. Hun ved, at de har været igennem lignende oplevelser, som de børn hun mødte i Zahle.

Derfor mener hun også, at det har været hårdt at se børnene i en situation, hvor skolegangen er begrænset, og legetøj er en mangelvare. En situation, som ingen børn overhovedet skulle være havnet i, mener hun.

(Foto: Grafik: Signe Heiredal © DR Sjælland)
(Foto: Grafik: Signe Heiredal © DR Sjælland)

- Ud fra de syriske flygtningebørns ansigtstræk, kunne jeg se, at de afspejlede nogle af mine folkeskolekammeraters ansigter. Det virkede lidt skræmmende, indrømmer hun.

Derfor forestillede hun sig sine skolekammerater bo i flygtningelejren, og det var helt bestemt ikke en rar følelse, når der var tale om nogen, man havde kendt det meste af éns liv.

Athithya Jeyachandran er også fodboldtræner hjemme i Danmark for seks-årige børn i Holbæk Bold og Idrætsforening. Der træner hun også nogle syriske børn, der er flygtet til Danmark.

- Det gør mig ked af det, når jeg forestiller mig mine små fodboldbørn i sådan en lejr, som de syriske flygtninge nu befinder sig i.

I flygtningelejren er legepladser ikkeeksisterende, og nogle af børnene underholder sig selv med at cykle på ødelagte cykler, hvor den ene del af styret mangler, eller baghjulet mangler dækket. (Foto: Athithya Jeyachandran © Privat)

Hun understreger, at børnene i Danmark har mulighed for at gå i skole, spille fodbold, hvis det er det, de vil, og have en rigtig barndom.

- De syriske flygtningebørn i lejrene er gået i stå. De har ikke haft muligheden for at være børn, da de i en meget tidlig alder måtte forstå en masse ting og tage ansvar. De kan ikke tænke tilbage på deres barndom på samme måde, som børnene herhjemme kan, siger Athithya Jeyachandran.

Børn uden barndom

- På den måde, kunne man sige, at børnene ikke har mulighed for at være børn, forklarer Athithya Jeyachandran, der oplevede en særlig situation, hvor børnene opførte sig noget overraskende.

Inden afrejsen havde Athithya Jeyachandran nemlig taget chancen og fyldt rygsækken med slikkepinde, slikposer og sæbebobler.

Og da Athithya Jeyachandran begyndte at fordele slikket ud til børnene i lejren, spredte budskabet sig videre til resten af lejrens børn. Børnene var begyndt at samle sig i en cirkel rundt om den danske pige.

Børnene blev meget glade, da Athithya Jeyachandran gav dem slik, som hun havde taget med hjemmefra. (Foto: Athithya Jeyachandran © (c) privatfoto)

Selvom flere af de ældre børn var kommet først, sørgede de for at dele ud til de yngre børn, før de begyndte at tage noget af slikket til sig selv.

I lejren havde de nemlig lært, at det ikke var alle, der havde lige mange ressourcer.

Selvom slikket var småt, og børnene var mange, nød hun stadig at se de glade ansigter, der lyste op, når slikket blev delt ud.

Athithya Jeyachandran vil bruge turen i Libanon til at overtale flere gymnasieelever til at finde raslebøssen frem og samle ind til Røde Kors' Gymnasieindsamling den 7. oktober.

Facebook
Twitter