20-årig bilentusiast om vanvidskørsel: 'Det kan slå klik'

Flere biler er beslaglagt efter ny lov om vanvidsbilister, men det stopper dem ikke, mener ung bilentusiast.

Emil Søemosegaard fra Dianalund mener ikke, den nye lov om vanvidsbilister vil få førerne bag rattet til at lette foden på speederen. (Foto: (privat billede))

Det er nok de færreste, der med blå blink i bakspejlet, kunne finde på at træde speederen i bund og stikke af fra politiet.

Men 20-årige Emil Søemosegaard er i tvivl.

- Lige så snart du ser de blå blink, får du ligesom et chok, og adrenalinen pumper. Kan jeg gøre det? Kan jeg ikke gøre det? Jeg vil aldrig putte nogen andre i fare. Men i sådan en presset situation, hvor jeg føler, jeg kan miste alt, kan det nemt slå klik.

Emil Søemosegaard er fra Dianalund og beskriver sig selv som bilentusiast. Lige nu kører han rundt i en blå Opel Astra, som han bruger det meste af sin ledige tid på.

Og han er slet ikke tilfreds med, at hans bil kan blive taget som følge af den nye lov om vanvidskørsel.

- Det at tage en med høj fart er noget helt andet i forhold til en, der kører med narko eller sprut i blodet. Det er ikke i orden, politiet må tage din bil, hvis du trykker den af på en tom motorvej om natten. Jeg synes ikke, det er vanvidskørsel, siger han.

Inden den nye lov trådte i kraft, blev der oprettet et borgerforslag, der vil fjerne muligheden for at politiet kan konfiskere køretøjerne som straf. I skrivende stund har 11.570 skrevet under.

En af underskrifterne tilhører Emil Søemosegaard. Han forestiller sig ikke, at risikoen for at miste bilen er stor nok til at få vanvidsbilister til at sænke farten.

- Den lov vil aldrig stoppe det. Fart er en glæde og kultur hos nogen.

Flere vil stikke af

Emil Søemosegaard er langt fra den eneste, der er utilfreds med den del af lovgivningen, der gør det muligt at beslaglægge bilerne.

Hos Striben Legal, der er en forening, som arbejder for at få et lovligt sted at køre gaderæs i Næstved, frygter formand Kenneth Clausen, at flere med høj fart vil stikke af fra politiet, hvis de ved, at bilen kan blive beslaglagt.

- Der tænker de nok, at de vil tage chancen, fordi de måske ved, det er en bil til en halv eller hel million, som de ikke vil af med. Så er det måske bedre at prøve at stikke af, siger han.

Kenneth Clausen er formand hos foreningen Striben Legal, der arbejder for at finde steder, hvor de kan køre gaderæs lovligt i Næstved. (Foto: (privat billede))

Som en del af den skærpede lovgivning, så kan politiet også beslaglægge biler, som vanvidsbilisten har lånt, men den kan blive leveret tilbage, hvis den, der har lånt bilen ud, har været i god tro.

Men også den del er problematisk, mener Kenneth Clausen.

- Hvordan skal jeg vide, om folk har fået bøder? Personen kan jo køre pænt alle de dage, de kører med mig, men når de så kører alene, så kan det være, der skal fart over feltet.

Beslaglæggelse letter trykket på speederen

Siden lovgivningen om vanvidskørsel trådte i kraft den 31. marts, har politiet på landsplan konfiskeret 53 biler og sigtet føreren for vanvidsbilisme på grund af for høj fart eller kørsel i påvirket tilstand.

Ni af sagerne er sket i Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi-kreds, og det er for mange, siger politiinspektør Tom Trude, der mener, at beslaglæggelse af bilerne forhåbentligt betyder, at dem, der vil køre 200 kilometer i timen på motorvejen, letter trykket på speederen.

- Vi håber, det har en præventiv effekt på dem, der ligger og kører i biler, som drøner alt for hurtigt på de danske landeveje og overtræder færdselslovene, siger han.

"Jeg ved ikke, hvad jeg vil gøre"

Tilbage bag rattet i den blå Opel Astra tvivler Emil Søemosegaard på, at noget fra den nye lovgivning vil få folk til at sænke farten, og det gælder også for ham selv.

- Der er helt sikkert nogen, der vil tage chancen. Jeg ved ikke, hvad jeg vil gøre, medmindre det er en nem sag, og jeg er presset, så kan det måske godt være, jeg kunne finde på det. Jeg håber da heller ikke, nogen vil gøre det, men jeg tror, der vil ske en stigning i biljagter, fordi flere tænker, de ikke har noget at tabe, siger han.

FacebookTwitter