22-årige Line Marie er sygeplejerske og lider af skizofreni: ’Jeg kan det samme, som alle andre’

Line Marie Christensen fra Slagelse læser til sygeplejerske - og så er hun diagnosticeret skizofren.

Gennem filmfestivalen 'Don't fear the weird', som kan oversættes til ’Frygt ikke det skøre’, sættes der fokus på personer med psykiske sygdomme. (Foto: © Foto: Julie Würtz, DR Sjælland)

- Jeg er farlig, jeg er utilregnelig, og jeg kan aldrig få en uddannelse, fordi jeg har en psykiatrisk diagnose.

Sådan beskriver 22-årige Line Marie Christensen fra Slagelse de fordomme, hun møder fra andre, når hun fortæller om en diagnose, hun har tæt i på livet. Helt inde i sit hoved.

- Den fordom, jeg møder mest, er, at jeg har flere personligheder, fortsætter hun.

Line Marie Christensen lider nemlig af skizofreni. En diagnose, som omkring 40.000 danskere bærer.

- Mange tror, at skizofreni betyder, at jeg har en personlighedsspaltning, og at jeg har flere forskellige personligheder, men det har intet med sagen at gøre, siger hun.

For skizofreni kan være mange forskellige ting. For eksempel tankeforstyrrelser, hallucinationer eller vrangforestillinger.

Hører stemmer

- Jeg har tre stemmer i mit hoved. Det er meget forskelligt, hvad mine stemmer fortæller mig. Nogle gange kommenterer de på, hvad jeg tænker, og hvad jeg laver, fortæller Line Marie Christensen.

Stemmerne kan ingen andre høre.

- De er jo inde i mig, så de ved også, hvad der foregår inden i mig. Det er meget negativt det hele, og det er ikke så hyggeligt at høre på. De siger, at jeg er et meget dårligt menneske, og at ingen kan lide mig. Det er ikke så rart, siger hun.

Men Line Marie Christensen reagerer ikke længere på stemmerne. Nu er det bare sætninger, som bliver sagt i hovedet.

- I stedet for at lytte til, hvad mine stemmer siger, så koncentrerer jeg mig om at lytte til undervisningen i skolen eller samtalen med mine venner. Det bliver en ting, der er okay. Jeg kan fortsætte mit liv, selv om jeg hører stemmer.

Rummer meget mere end en sygdom

Line Marie Christensen vil gerne nuancere billedet af, hvordan det er at leve med diagnosen skizofreni. Det er slet ikke så farligt, som folk først tror.

- Det er vigtigt for mig at vise, at jeg kan det samme, som alle andre. Jeg lever et helt almindeligt liv. Jeg har bare mine stemmer, som følger med mig, og som er en del af mig, fortæller hun.

Af samme grund har Line Marie Christensen været med til at tage initiativ til en ny filmfestival, som onsdag og torsdag foregik i Næstved i forbindelse med Danmarks Mentale Sundhedsdag.

Festivalen har titlen 'Don't fear the weird', og er lavet af foreningen En af Os, der sætter fokus på psykiske sygdomme i Danmark, som Line Marie Christensen også er ambassadør for.

På festivalen kunne publikum blandt andet se en dokumentarfilm om Line Marie, og hvordan hun tackler sin diagnose.

- Jeg vil gerne vise hele mig og ikke bare, at jeg er syg, og at jeg har en diagnose. Jeg rummer mere end det, siger Line Marie Christensen.

Hun håber på, at filmen giver et indblik i, hvordan det er at leve med psykisk sårbarhed, og at det er okay at tale om det.

- Det er okay at tale om skizofreni på en anderledes måde, end man er vant til. Det kan både være mystisk og underligt, men det kan også være sjovt og smukt. Det er vigtigt for mig at vise alle nuancerne af en psykisk sygdom og ikke kun psykiatrien, behandlingen og medicinen, afslutter hun.