23 statslige styrelser på Region Sjællands ønskeliste

Banedanmark, Trafikstyrelsen og Vejdirektoratet er blot tre af de ønsker, som Region Sjælland har sendt til regeringen i kampen om statslige arbejdspladser.

Tunnellen under den kommende Femern Bælt forbindelse - med togforbindelse, er et af argumenterne for, at Banedanmark bør placeres i Region Sjælland. (© Femern A/S)

Region Sjælland og de 17 kommuner i området foreslår, at hele 23 forskellige statslige styrelse og dele af styrelser skal flytte til Region Sjælland.

Det fremgår af et omfattende brev, som regionsformand Jens Stenbæk (V) og de 17 kommuners formand, Niels Hørup, har sendt til statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Regionen og kommunerne ønsker blandt andet at Kulturstyrelsen og VisitDenmark samt dele af Energistyrelsen flytter til ledige lokaler i en af de 17 kommuner i regionen.

Nemt at pendle ud i Region Sjælland

Og blandt den række af styrelser de foreslår flyttet, er Banedanmark, Trafikstyrelsen og Vejdirektoratet.

Banestyrelsen er en af de styrelser, Region Sjælland mener kan flytte ud med flere hundrede arbejdspladser, men styrelsens tillidsmand har allerede sagt nej tak. Det bekymrer dog ikke Stenbæk:

- Der er store muligheder ved at flytte Banestyrelsen ud i Region Sjælland. Der er allerede mange sjællændere, der pendler til København, og så er det ret nemt at pendle ud til arbejdspladser i Region Sjælland, hvis man fortsat vil bo i hovedstaden, siger regionsformanden og tilføjer:

- Så jeg tror, der er større gevinster end udfordringer ved udflytning af de her statslige arbejdspladser.

Naturligt at trafikken drives fra Sjælland

Og det ville ifølge regionen være naturligt, at både Banedanmark, Trafikstyrelsen og Vejdirektoratet, der er bygherrer på flere store anlægsinvesteringer i regionen, er placeret tæt på nogle af de projekterne.

For eksempel den nye jernbane mellem København og Ringsted, udviklingen af højhastigheds-forbindelser i forlængelse af Femern-forbindelsen, den nye Storstrømsbro og flere andre store vejanlæg.

Regeringen er nødt til at lytte

Regionsformanden mener, at regeringen er nødt til at lytte til Sjællands ønsker:

- Regeringen har også behov for, at udflytningen af statslige arbejdspladser bliver en succes. Og det kan kun blive en succes de steder, hvor der er nogle synergimuligheder i forhold til de virksomheder og institutioner, vi har i forvejen, siger Jens Stenbæk.

Til oktober afgør regeringen, hvor de statslige arbejdspladser skal placeres på landkortet.