24-årige Nicoline ønsker sig skov i julegave: Salget af skovbeviser er fordoblet

Virksomheder og private køber i større grad skovbeviser til jul for at frede naturen.

Nicoline Sophia Skjærlund har i år valgt, at hendes firmajulegave fra arbejdet skal gå til at donere et stykke skov. (Foto: (privatfoto) © Nicoline Sophia Skjærlund)

Når du juleaften har danset rundt om juletræet, maden har lagt sig, og der skal åbnes julegaver, er det højst sandsynligt ikke de traditionelle bløde og hårde pakker, du skal forvente.

Nok nærmere de grønne.

Der bliver i stor stil solgt skovbeviser hos landets miljøorganisationer og særligt op til jul, fortæller Flemming Nielsen, der er direktør i Den Danske Naturfond.

- Siden julekampagnen startede i sidste uge, har vi oplevet en fordobling i salget af skovbeviser sammenlignet med samme periode af julesalget sidste år, siger han.

Skovbeviset koster 12 kroner per kvadratmeter og sikrer, at den frikøbte del af skoven overlades helt til naturen og beskyttes, så der ikke må sprøjtes, gødes, dyrkes juletræer eller fældes træer til tømmerproduktion på arealet.

'God måde at støtte en god sag'

Det er både private og virksomheder, der køber skovbeviser, og da 24-årige Nicoline Sophia Skjærlund fik flere valgmuligheder til årets julegave fra sin arbejdsplads, tog det hende ikke lang tid at vælge et skovbevis.

- Der var nogle rigtig fine julegaver at vælge imellem, men et skovbevis er bare en super god måde at støtte en god sag på, fortæller hun.

Nicoline Sophia Skjærlund var glad for at få muligheden og valgte også sidste år at få et skovbevis.

Hun overvejer nu, om der skal gives flere grønne julegaver til venner og familie i år.

Flora Melchiorsen fra Næstved lader ikke længere et skovbevis være ved tanken. Allerede sidste år gav hun selv et skovbevis til en veninde, og hun vil hellere end gerne lægge et stykke skov mere under juletræet i år.

- Naturen kan godt undvære os, men vi kan ikke undvære naturen. Jeg synes, det er en vigtig ting at støtte og give budskabet videre om, at naturen er vigtig, og den skal vi passe på, siger hun.

Generelt har også flere virksomheder i år fravalgt chokoladeæskerne og ting til hjemmet, når der skal købes julegaver til medarbejdere og kunder. I stedet køber de skovbeviser og er med til at sikre mere vild natur.

Ved Frokostfirmaet.dk har de valgt den grønne løsning til deres kunder i år, fortæller kundechef Helle Gervin.

- Vi vil gerne være med til at forbedre og bevare den danske natur og det vilde liv i Danmark. Og så er det en fantastisk mulighed for at få bredt budskabet ud til vores kunder.

Corona har gjort os opmærksom på naturen

Det er ingen nyhed, at corona har lavet om på mange ting i år, og det er heller ikke nogen tilfældighed, at der bliver solgt flere skovbeviser netop i år, mener trendforsker Julia Lahme.

- Coronakrisen har gjort, at vi alle har genopdaget den danske natur og har fået en helt ny og tæt tilknytning til den. Så føler vi et større ansvar og en større lyst til at bevare naturen.

Det kan 24-årige Nicoline Sophia Skjærlund, der selv har været meget mere ude under corona, nikke genkendende til. Hun har fået et tættere forhold til naturen og har fundet ud af, hvad den ellers kan bruges til.

- Det betyder meget for mig at kunne komme ud og få noget energi, og så får man også tænkt meget.

Skov på Lolland købt fri

Igennem køb af skovbeviser fra Den Danske Naturfond og skovcertifikater fra organisationen Verdens Skove har 6.000 danskere været med til at købe et stykke af Frejlev Skov på Lolland fri på 20 hektar, svarende til 28 fodboldbaner.

Hos Verdens Skove, der har været med til at sikre en del af skoven på Lolland, er de glade for, at der nu bliver solgt flere skovcertifikater, fortæller sekretariatschef Caspar Olausson.

- Det er storartet at se, at der er folkelig opbakning til at lade skovene være i fred og udvikle sig uden menneskers indblanding og give plads til biodiversiteten, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter