26.653 kilometer nye kabler skal sikre mod strømsvigt i stormvejr

I dag afsluttes et gigantisk kabelprojekt, der skal sikre borgerne i Region Sjælland strøm, hvis uvejret virkelig raser.

I Region Sjælland har 26.653 kilometer kabel erstattet mange af de gamle elmaster. (Foto: Jom © CC-BY-2.5)

Kan du huske decemberstormen i 1999? Det er der nok rigtig mange, der kan, især dem der måtte sidde i mørke, fordi stormen havde taget strømmen.

Men for borgerne i Region Sjælland er der nu mindre grund til at tage stearinlysene frem.

I hælene på orkanen fra 1999, begyndte selskabet SEAS-NVE på et milliardprojekt, der skulle erstatte alle luftledninger med kabler i jorden. På den måde er elkablerne sikret bedre til at kunne stå imod enhver Bodil eller Allan, der måtte komme.

Onsdag bliver det sidste af de i alt 145.530 kabelskabe tilsluttet i Holbæk.

Luftledningerne falder ikke ned igen

Hos SEAS-NVE er det en festens dag. Men de kan dog ikke garanteret, at der aldrig vil ske strømsvigt igen.

- Vi er i hvert fald derhenne, at det vil ikke være på grund af, at luftledningerne falder ned fremadrettet, fortæller Peter Iversen, der er net- og entreprisedirektør hos SEAS-NVE.

Træmaster fjernes efter hundrede år

Det har taget tolv år at få revet stort set alle de gamle træmaster ned og i stedet gravet kabler i jorden hele vejen fra Gedser til Sjællands Odde.

Så på projektets sidste dag er der stolthed at spore hos SEAS-NVE.

- Det er et rigtig godt og flot stykke arbejde, at vi hundrede år efter, vi satte de første master, nu sætter det sidste skab og efterfølgende fjerner træmasterne igen, siger Peter Iversen.

Facebook
Twitter