320 arbejdspladser sikret på Danmarks sidste glasværk

Afskaffelse af PSO-afgiften redder det tidligere Holmegaard Glasværk, der netop har købt en ny ovn til 156 millioner.

Her ses medarbejderindgangen på den gamle Holmegaard Glasfabrik. Den nuværende fabrik, hvor 320 arbejdspladser nu er reddet, ligger også i Holmegaard tæt på Næstved. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Hvis det ikke var for en afskaffelse af PSO-afgiften, så ville en investering i en ny glasovn og dermed 320 arbejdspladser være forsvundet fra Næstved.

En besparelse på 13 millioner kroner om året har nemlig været afgørende for investeringen i den nye glasovn til det tidligere Holmegaard Glasværk, nu Ardagh Glass Holmegaard A/S.

- Hvis PSO-afgiften ikke var blevet fjernet, var investeringen formentlig gået til en af firmaets udenlandske søstervirksomheder, siger finansdirektør i Ardagh Glass Holmegaard A/S Kim Holmberg.

Glasværket, som nu omstøber genbrugsglas i Holmegaard uden for Næstved, er ejet af irske Ardagh Group. Virksomheden sagde i går ja til at købe en ny ovn til 156 millioner kroner.

Den kan holde omkring 25 år. Derved er den garant for, at Ardagh Group ikke lukker virksomheden lige med det samme, forklarer Kim Holmberg.

- Et nej til en ny glasovn havde været ensbetydende med en afvikling af glasværket, da det ikke vil være rentabelt med kun en ovn, siger han.

Glasværket er det eneste, der er tilbage i hele Danmark, og er Næstveds største private arbejdsplads.

Om PSO-afgiften

  • PSO står for Public Service Obligation og er den afgift, virksomheder og private elforbrugere bidrager med til den grønne omstilling.

  • I november sidste år nåede de blå partier til enighed med S, R og SF om at afskaffe afgiften, der har haft sin nuværende form siden 2005.

  • PSO-midlerne skulle dække udgifter til nye energiteknologier, der endnu ikke er i stand til at klare sig på rene markedsvilkår.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk