43 embedsmænd udleveret på Facebook: Said blev hængt ud for sit navn og sin hudfarve

Udlændingestyrelsen har politianmeldt Facebook-opslag.

Said Ilhan er jurist i Udlændingestyrelsen og var en af de medarbejdere, der blev hængt ud på Facebook. Han frygter, at den stigende polarisering i samfundet vil gå ud over hans børn. (Foto: PRIVATFOTO)

’Nu håber jeg ikke, I får frokosten galt i halsen. Men jeg synes lige, I skal hilse på Udlændingestyrelsens medarbejdere’.

Sådan lød teksten i et opslag fra en person bag en falsk profil på Facebook, der blev publiceret den 8. juni.

Ud fra det tilhørende kommentarspor til opslaget, var den underliggende påstand, at medarbejderne i Udlændingestyrelsen modarbejder udlændingepolitikken i Danmark på baggrund af deres ophav.

Med beskeden var vedhæftet 43 billeder af nuværende eller tidligere medarbejdere i Udlændingestyrelsen med udenlandskklingende navne.

Opslaget blev delt tusinde gange, før billederne forsvandt fra mediet.

En af medarbejderne på billederne var Said Ilhan.

Han er ansat som jurist i Udlændingestyrelsen, og Said Ilhan er rystet over at blive udskammet sammen med sine kollegaer i opslaget og i kommentarsporet til Facebook-tråden.

- Jeg og mine 42 andre kollegaer bliver kaldt IS-medlemmer og terrorister. Vi bliver udsat for meget ubehagelige og yderst racistiske og truende ytringer, alene fordi vores navne, hud og hårfarve for nogles vedkommende indikerer, at vi har muslimsk baggrund.

På Facebook og LinkedIn var fagforbundet Djøf ude at tage afstand fra opslaget, dagen efter det var slået op.

Her skrev forbundet blandt andet:

- Dette opslag florerer på sociale medier: En person, der gerne vil udskamme offentligt ansatte ved at dele deres LinkedIn-profiler og arbejdsplads, fordi deres navn, hud og hårfarve indikerer, at de har muslimsk baggrund. Det hører ingen steder hjemme!

Said Ilhan kalder opslaget for absurd og en krænkelse af hans faglige stolthed og person.

- Jeg er, som de fleste andre udstillede kolleger, født og opvokset i Danmark og er uddannet i det danske uddannelsessystem på lige fod med mine øvrige medborgere i Danmark, siger Said Ilhan og henviser til, at han blandt andet er blevet undervist af Folketingets Ombudsmand til at forvalte Folketingets vedtagende lovgivning.

Søgt om adressebeskyttelse

Efter opslaget har han sammen med flere kolleger søgt om adressebeskyttelse.

- Opslaget blev delt tusinde gange og blev også delt i højreekstremistiske racistiske grupper. Det skaber en stor utryghed og angst, siger Said Ilhan.

Det er især delingerne i grupperne på den yderste højrefløj, der bekymrer ham og kollegerne.

- Man hører om folk, der bliver overfaldet på gaden alene på baggrund af deres etniske herkomst eller religiøse overbevisning. Det viser desværre en øget stigmatisering og polarisering i samfundet, som jeg frygter, at vores børn vil lide under, siger han og fortsætter:

- Det er derfor meget vigtigt, at vi som samfund tager kraftigt og klart afstand fra racisme uanset dens udformning.

Facebook bekræfter i en mail til DR Sjælland, at personen, der står bag opslaget, gemmer sig bag en falsk profil. Derfor er opslaget blevet fjernet fra Facebook.

Said Ilhan og de berørte kolleger er glade for, at mange borgere har taget afstand og vist deres støtte ved blandt andet at anmelde opslaget til Facebook.

- Det styrker håbet og troen på, at man ikke er alene, og at det danske samfund ikke vil finde sig i diskrimination og udskamning af deres medborgere, som vi har oplevet. Racisme kan ikke undervurderes eller legaliseres, uanset hvilken form den bliver serveret i. Derfor skal disse ytringer aldrig ties ihjel, siger Said Ilhan.

Tager afstand fra opslag

Opslaget er nu blevet en opgave for politiet, efter at Udlændingestyrelsen tirsdag valgte at anmelde sagen. Said Ilhan og nogle af de øvrige berørte personer har også anmeldt sagen til politiet.

- Vi er meget kede af denne situation, hvor vores kollegaer skal opleve at blive hængt ud på de sociale medier, siger tillidsrepræsentanterne for HK og AC-gruppen i Udlændingestyrelsen i et skriftligt svar til DR Sjælland.

Tillidsrepræsentanterne vil ikke kommentere sagen yderligere, men skriver, at de er glade for den støtte, som de har modtaget fra Udlændingestyrelsens direktion og udlændinge- og integrationsministeren.

Sådan lød opslaget, der nu er slettet på Facebook. (Foto: Foto: Facebook: Grafik: Mathias Jacobsen)

- Nu vil vi gerne bruge vores kræfter på at passe på og tage hånd om de af vores kollegaer, der er berørte af situationen, skriver de.

Fagforbundet Djøf har i flere medier taget afstand fra opslaget.

Sara Vergo, der er formand for Djøf Offentlig, er rasende over behandlingen af styrelsens medarbejdere.

- Det hører ingen steder hjemme, at man hænger medarbejdere ud, fordi de har et særligt navn eller en særlig baggrund. Det skulle ikke have nogen betydning for, hvilket erhverv de påtager sig, siger hun.

Formanden peger i stedet på, at folk burde hylde den statslige arbejdsplads for at have så stor en mangfoldighed blandt medarbejderne.

Minister: ’Totalt latterligt’

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mener også, at situationen er alvorlig.

- Først brokker personer på den yderste højrefløj sig over, at folk ikke tager sig en uddannelse og får sig et arbejde. Så er der børn af indvandrere, der klarer sig rigtigt godt, bliver jurister og laver et fremragende stykke arbejde, og så skal de hænges ud på den måde. Det er totalt latterligt, lyder det fra ministeren.

Udlændinge- og integrationsminister Matthias Tesfaye (S) er rystet over behandlingen af danske embedsmænd. (Foto: Mads Claus Rasmussen © DR ARKIV)

Derfor er Mattias Tesfaye glad for, at sagen er anmeldt til politiet, men han er ked af, at medarbejdere føler sig nødsaget til at søge om adressebeskyttelse.

- Hvis man er uenig i miljølovgivningen, går man jo heller ikke rundt og sviner Miljøstyrelsens medarbejdere til. Derfor er jeg ked af at høre, at der er nogen, der overvejer at få en hemmelig adresse. Det er helt uholdbart, siger han.

Ministeren understreger også, at medarbejderne fortjener at blive vurderet på, hvad de kan, og ikke hvad de hedder.

- Det er vildt intimiderende og et angreb på deres faglighed. De er jo ikke ansat, fordi de har et muslimsk navn. De er ansat, fordi de er dygtige jurister, siger Mattias Tesfaye.

Jan E. Jørgensen (V), der er næstformand for Indfødsretsudvalget, mener også, at opslaget har en racistisk tone.

- Det er racistisk, fordi dem, der deler det, siger, at hvis man har en udenlandsk baggrund, kan man ikke være ansat i et dansk ministerium. Det er helt ude i hampen, og det er noget, Venstre ikke bakker op om, siger han.

Det er ikke lykkedes DR at finde frem til personen bag opslaget.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk