Ældre går rundt med fyldte bleer

Andelen af ældre på plejehjem, der ikke kommer på toilettet, er stærkt stigende. Der er ikke personale nok til at hjælpe, mener FOA.

Ifølge FOA sker det ofte på landets plejehjem, at ældre går rundt med en fyldt ble, fordi der ikke er personale nok til at hjælpe. (© Colourbox)

Hver tredje adspurgte medarbejder på et plejehjem oplever dagligt eller flere gange om ugen, at ældre går for længe rundt med en fyldt ble.

Det viser en undersøgelse som Politiken har lavet i samarbejde med fagforeningen FOA blandt 1.400 medarbejdere.

Undersøgelsens resultat kommer ikke bag på 64-årige Ketty Rather fra Næstved. Hun måtte ofte bede personalet om at skifte sin nu afdøde demente mand, fordi hun ikke selv kunne.

- Jeg følte mig da magtesløs, selvfølgelig gør man da det. Det var uværdigt, at han skulle sidde på den måde. Det var der ikke nogen, der brød sig om, siger Ketty Rather til P4 Sjælland.

Hendes mand, der døde den 7. november i år, kunne være udadreagerende, hvilket gjorde det svært for hans kone at skifte ham. Nogle gange var der kun to medarbejdere på job - og der skulle to til at skifte manden:

- Godt nok er de syge og ved måske ikke præcis, hvad det drejer sig om, men derfor skal de jo behandles værdigt alligevel. Det var ikke personalets skyld. Det var manglen på personale, der gjorde, at det kunne tage så lang tid, siger Ketty Rather.

I Kommunernes Landsforening kalder man det "beskæmmende", at der fortsat kan skrives historier om ældre, der går med våde bleer for længe.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) finder resultaterne af undersøgelsen utilfredsstillende og konkluderer, at "noget ikke hænger sammen", siger hun til Politiken.